Πανεύκολο και αφράτο σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα

Πανεύκολο και αφράτο σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα

Ειδικά τώρα που χειμωνιάζει και τα φαγητά είναι πιο... αχνιστά, ταιριάζουν απόλυτα με λίγο ζεστό χειροποίητο ψωμί, τραγανό απ’ έξω και αφράτο από μέσα. Γιατί, λοιπόν, να μη φτιάξουμε το δικό μας λαχταριστό καρβέλι, με μια συνταγή που εκτελείται εξαιρετικά εύκολα και δεν περιλαμβάνει καθόλου ζύμωμα.

Τι χρειαζόμαστε

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο επιπλέον για το πασπάλισμα)
  • 2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
  • 3/4 της κουταλιάς του γλυκού ξηρή μαγιά
  • 1 1/2 κούπα χλιαρό νερό

Τι κάνουμε

Βήμα 1ο

Σ’ ένα μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Κάνουμε ένα λάκκο στη μέση του μείγματος και ρίχνουμε το νερό και από πάνω τη μαγιά. Περιμένουμε λίγο να ενεργοποιηθεί  η μαγιά (να αφρίσει ελαφρώς) και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι, ώσπου να έχουμε ένα τραχύ μείγμα ζύμης.

Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη ή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 6-8 ώρες (ή όλο το βράδυ) στο ψυγείο.

Βήμα 2ο

Δίνουμε σχήμα μπάλας στη ζύμη, την τοποθετούμε πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολα με λίγο αλεύρι, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα ακόμη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και κατόπιν προθερμαίνουμε τη γάστρα (κλειστή) για 30 λεπτά.

Βήμα 3ο

Όταν η ζύμη διπλασιαστεί, χρησιμοποιούμε τη λαδόκολα για να τη μεταφέρουμε μέσα στη γάστρα. Χαράζουμε τη ζύμη από πάνω, κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 30 λεπτά. Βγάζουμε το καπάκι και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμη. 

Με τις άκρες της λαδόκολας, βγάζουμε το ψωμί απ’ την καυτή γάστρα και το βάζουμε σε μια σχάρα. Αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει και απολαμβάνουμε.

Καλή επιτυχία!

v