Η. Μόσιαλος: πότε πρέπει να κάνουν τα παιδιά το εμβόλιο του κορονοϊού;

Η. Μόσιαλος: πότε πρέπει να κάνουν τα παιδιά το εμβόλιο του κορονοϊού;

Ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, απαντάει σε πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν τα παιδιά και το εμβόλιο του κορονοϊού τονίζοντας, καταρχάς πως τα παιδιά δεν θα περιλαμβάνονται στις ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα στον να κάνουν χρήση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλες τις χώρες. 

Κορονοϊός και παιδιά

Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, τα παιδιά και οι νέοι έχουν εξαιρετικά χαμηλότερο κίνδυνο από τη νόσο του κορονοϊού, για σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με τους ενήλικες. Επίσης,  οι μελέτες έχουν δείξει πως τα παιδιά, παρότι μπορεί και να περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά ή και με πολύ ελαφρά συμπτώματα, μεταδίδουν τη νόσο.

Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο πρώτα οι μεγαλύτεροι, με προτεραιότητα σ' εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Εν ολίγοις, τα παιδιά δεν θα είναι στις ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό σε όλες τις χώρες, κυρίως για τρεις λόγους:

  • Δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων
  • Οι επιπτώσεις του ιού σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ είναι εξαιρετικά μικρές 
  • Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές αρχικά για τα μεγαλύτερα παιδιά (10-17)

Θνητότητα παιδιών από κορονοϊό

Η θνητότητα από Covid-19 στα παιδιά κάτω των 10 ετών προσεγγίζει το μηδέν. Για παράδειγμα στην Ισπανία, μεχρι τις 24 Νοεμβρίου τα ποσοστά θνητότητας για παιδια 0-9 ετών ήταν 0.01%, για τους 10-19 ετών ήταν 0.02%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστά για τις ηλικίες 60-69 ανέρχεται στο 5%.

Πότε έρχεται το εμβόλιο στην Ελλάδα

Με βάση τα όσα ξέρουμε έως τώρα και όλα τα δεδομένα, το εμβόλιο θα βρίσκεται στην χώρα μας τον Ιανουάριο όπου, για να μπορεί ο εμβολιασμός να γίνει πραγματικότητα, θα υπάρξει ενεργοποίηση μεγάλου μέρους του κρατικού μηχανισμού καθώς και του υγειονομικού.

Πηγή:alfavita.gr

v