Click away: πώς λειτουργεί (αναλυτικά), τα πρόστιμα και η προειδοποίηση Γεωργιάδη

Click away: πώς λειτουργεί (αναλυτικά), τα πρόστιμα και η προειδοποίηση Γεωργιάδη

Όπως τόνισε πριν από λίγο ο υπουργός ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους είτε μέσω e-shop, είτε μέσω του click away στέλνοντας τον κωδικό 2. Η συγκεκριμένη μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται διαεθνώς, επιλέχθηκε πρώτον γιατι οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών έχουν φτάσει στα όριά τους, και δεύτερον για να δωθεί μία ανάσα ανακούφισης στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως προκειμένου να μετακινηθούν στα μαγαζιά οι πολίτες θα μπορούν να επιδείξουν την ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή το μήνυμα SMS με τα στοιχεία της επιχείρησης.

Τα τρία βήματα του «click away»

Το click away, που θα εφαρμοστεί - με το λιανεμπόριο κλειστό και εν μέσω κορονοϊού και lockdown - προβλέπει τα εξής τρία βήματα:

Βήμα 1ο

Γίνεται ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία του προϊόντος.

Βήμα 2ο

Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν ή πληρώνει με POS στο κατάστημα.

Βήμα 3ο

Με το αποδεικτικό παραγγελίας - πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Τι sms στέλνουμε

Αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης» ή με το έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή.  

Όλοι οι απαραίτητοι κανόνες

  • Η εξ αποστάσεως υποχρεωτική προαγορά των αγαθών (ηλεκτρονική και τηλεφωνική παραγγελία) και παραλαβή από την είσοδο του καταστήματος από ένα και μόνο άτομο.
  • Απαγορεύεται η είσοδος πελατών στο κατάστημα.
  • Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα, που θα φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ, χρονικό διάστημα παραλαβής.
  • Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά και με POS.
  • Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ πελατών και έως 9 άτομα παρόντα.

Οι προειδοποιήσεις του υπ. Ανάπτυξης

«Τονίζω ότι θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο να παραλαμβάνει την παραγγελία του και όχι ομάδες προσώπων. Η παραγγελία θα παραδίνεται σε έναν και θα παραλαμβάνεται από έναν» διεκρίνησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Αν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού απλά και μόνο για να κάνουν κάποιοι άσκοπες μετακινήσεις, σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε τη λετουργία. Η διαδικασία γίνεται με την προϋπόθεση ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε τι κάνουμε» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Τσουχτερά πρόστιμα

«Όποιος βάλει μέσα πελάτη θα έχει πρόστιμο από 2.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Α. Γεωργιάδης.

Για πληροφορίες και καταγγελίες, απευθυνόμαστε στο 1520 του υπουργείου Ανάπτυξης. 

Πηγή: ethnos.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v