Σύψας: «Ίσως να έχουμε και κάθε χειμώνα κορονοϊό»

Σύψας: «Ίσως να έχουμε και κάθε χειμώνα κορονοϊό»

Ενώ προσπαθούμε να χωνέψουμε ότι φέτος θα περάσουμε τις γιορτές απομονωμένοι και υπό αυστηρά μέτρα προκειμένου να λήξει αίσια και για πάντα αυτή η περιπέτεια, ο  λοιμωξιολόγος Ν. Σύψας έφερε τα πάνω κάτω με μία, μόνο, δήλωσή του!

Ο κορονοϊός θα μας κάνει μικρο-επιδημίες κάθε χρόνο

Σε συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτική εκπομπή, δήλωσε πως  «ένα από τα πιθανά σενάρια είναι ότι ο κορονοϊός θα μετατραπεί σε έναν ιό σαν της γρίπης, ο οποίος θα έρχεται κάθε χειμώνα θα μας κάνει μικρο-επιδημίες και ενδεχομένως να χρειάζεται να εμβιολιαζόμαστε κάθε χρονιά. Το βασικό είναι να εμβιολιαστούμε τώρα για να γλιτώσουμε την πανδημία».

Με άλλα λόγια, ο κορονοϊός τείνει να γίνει κάτι σαν την γρίπη που μας ταλαιπωρεί κάθε χειμώνα και, για να θωρακίζουμε τον οργανισμό μας, θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε μια φορά τον χρόνο. 

Για τα σχολεία

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος, τοποθετείθηκε και για το άνοιγμα των σχολείων, λέγοντας πως η 8η Ιανουαρίου είναι μεν η επιθυμητή ημερομηνία, αλλά όχι και σίγουρη: «Θα το δείξουν τα επιδημιολογικά στοιχεία στις 4-5 Ιανουαρίου αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Γι΄αυτό θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια ώστε εκείνες τις ημέρες το άνοιγμα των σχολείων να είναι εφικτό. Προτεραιότητα μας, πάντως, είναι να ανοίξουν τα σχολεία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για να μην έχουμε διασπορά, να περάσουμε τις γιορτές σπίτι

Ωστόσο, για να ανοίξουν τα σχολεία σύντομα, πρέπει όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα και να κάνουμε μία προσπάθει ώστε να μειωθούν τα κρούσματα και να αποσυμφορηθούν οι ΜΕΘ της χώρας. 

Οι εικόνες συνωστισμού που επικρατούν στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες, προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους καθώς, όπως είπε ο κ. Σύψας, είναι εικόνες που είδαμε και στο Λονδίνο νωρίτερα και τελικά οδήγησαν σε σκληρό lockdown. «Είναι σημαντικό να αυτοσυγκρατηθούμε λίγο αυτές τις ημέρες αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο. Είναι κρίμα όλη αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τόσο καιρό να πάει χαμένη».

Πηγή: thetoc.gr

v