Ο 2,5 ετών γιος μου ενώ έχει κόψει την πάνα, τα κάνει πάνω του. Τι να κάνω;

Ο 2,5 ετών γιος μου ενώ έχει κόψει την πάνα, τα κάνει πάνω του. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Καλησπέρα. Έχω ένα αγοράκι 2,5 μηνών κι ενώ είχαμε βγάλει την πάνα και την μέρα και το βράδυ και για 1,5 μήνα είχαμε ελάχιστα ατυχήματα, εδώ και 3 μήνες τώρα έχει ξεκινήσει και δεν μου λέει όταν θέλει να πάει τουαλέτα και τα κάνει πάνω του. Κι ενώ τον πηγαίνω εγώ συχνά από μόνη μου στην τουαλέτα αρνείται να κάνει και μετά τα κάνει πάνω του! Τι να κάνω για να ξεκινήσει πάλι να μου το λέει;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αναφέρεστε σε ένα πολύ σημαντικό θέμα κατά την ανάπτυξη των παιδιών, την κατάκτηση του ελέγχου των σφιγκτήρων. Η διαδικασία αυτή είναι οργανικά αλλά και συναισθηματικά ιδιαίτερα σημαντική. 

Ο γιος σας φαίνεται ότι ηλικιακά νωρίς κατάφερε να ξεκινήσει το αναπτυξιακό βήμα αυτό. Η παλινδρόμηση του μπορεί να σηματοδοτεί μια οργανική ανωριμότητα που πιθανά ακόμη να υπάρχει. Μπορεί επίσης να δυσκολεύεται συναισθηματικά για κάποιον άλλον λόγο και να εκφράζει τη δυσκολία του αυτήν μέσω μιας επιστροφής σε προηγούμενες συμπεριφορές. 

Όποιος και εάν είναι ο λόγος αυτήν της εξέλιξης η τρυφερότητα σας είναι πολύ σημαντική. Συμβουλευτείτε αρχικά τον παιδίατρο σας. Εκείνος, που γνωρίζει την πορεία ανάπτυξης του γιου σας, θα σας ενημερώσει και θα σας κατευθύνει στις ενέργειες που χρειάζεται να προβείτε προκειμένου να φροντίσετε άμεσα το θέμα αυτό.

Μιλάτε με πολλή αγάπη στον γιο σας, ακούστε τον και ενισχύστε έτσι εκ νέου την καλή σας επικοινωνία.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v