Κορονοϊός: εκπαιδευμένα σκυλιά ανιχνεύουν κρούσματα σε σχολεία

Κορονοϊός: εκπαιδευμένα σκυλιά ανιχνεύουν κρούσματα σε σχολεία

Στη βορειοανατολική Ιταλία και συγκεκριμένη στην περιφέρεια Άνω Αδίγη ένα πειραματικό σχέδιο κατά του κορονοϊού πρόκειται να μπει σε εφαρμογή. Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά θα εντοπίζουν με την όσφρησή τους τους μαθητές ή και καθηγητές που έχουν μολυνθεί από Covid-19 σε σχολεία της περιοχής.

Μια διαφορετική πειραματική μέθοδος τέθηκε σε λειτουργία με το άνοιγμα των σχολείων στην Ιταλία. Εκτός από τα rapid test, οι υπεύθυνοι του τοπικού, περιφερειακού συμβουλίου αποφάσισαν να επιτρέψουν την είσοδο σε ορισμένα λύκεια της περιοχής σε  εκπαιδευμένα σκυλιά (σύνολο 18), τα οποία με την όσφρησή τους θα εντοπίζουν πιθανά κρούσματα κορονοϊού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα σκυλιά εκπαιδεύονται ειδικά γι' αυτό τον σκοπό και φαίνεται ότι μπορούν να μυρίσουν ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον φονικό ιό.

Οι υπεύθυνοι της περιφέρειας δήλωσαν: «Η νέα αυτή μέθοδος, ελπίζουμε ότι θα μας δώσει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τη δραστηριότητα πρόληψης και θεραπείας, με ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα. Περιμένουμε την ολοκλήρωση της πειραματικής φάσης, με την ελπίδα να μπορέσουμε να διευρύνουμε την εφαρμογή του όλου προγράμματος σε όλα τα σχολεία μας».

Ωστόσο, ορισμένοι εκπαιδευτές σκύλων δήλωσαν στον ιταλικό Τύπο ότι η περίοδος εκπαίδευσης των σκύλων, ήταν πιο περιορισμένη απ΄ότι θα έπρεπε και ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον.

Πηγή: news247.gr

v