Σαρηγιάννης: Λάθος το άνοιγμα των σχολείων - Ασφυξία στις ΜΕΘ τον Φεβρουάριο

Σαρηγιάννης: Λάθος το άνοιγμα των σχολείων - Ασφυξία στις ΜΕΘ τον Φεβρουάριο

Μετά την χθεσινή απόφαση για επαναλειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την ερχόμενη Δευτέρα καθώς και η απόφαση για το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, οι δηλώσεις του Δημοσθένη Σαρηγιάννη στο iatronet.gr προβληματίζουν, καθώς το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή του ΑΠΘ προβλέπει δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας και στις ΜΕΘ στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Σαρηγιάννη ο επόμενος μήνας θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικός καθώς θα δοκιμαστούν και πάλι σκληρά τα δημόσια νοσοκομεία, με την κατάσταση στις ΜΕΘ να επιστρέδει στα επίπεδα ρεκόρ των αρχών Δεκεμβρίου, όταν νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι πάνω από 600 ασθενείς.

Μάλιστα, το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή προβλέπει σημαντική αύξηση και στον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων και των θανάτων, ενώ τόνισε πως οι συγκεκριμένες επιλογές θα οδηγήσουν σε νέα και αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα τον Φεβρουάριο.

Τις προηγούμενες ημέρες ο ίδιος είχε προτείνει το άνοιγμα των σχολείων στις 25 Ιανουαρίου αντί στις 11 του μηνός πιστεύοντας πως η αναβολή δυο εβδομάδων για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες θα συγκρατούσε την αύξηση του επιδημικού κύματος και θα διατηρούσε στα σημερινά επίπεδα τον αριθμό κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων, στο τέλος Φεβρουαρίου.

Στη χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση τα στοιχεία του προγωνστικού μοντέλου του κ. Σαρηγιάννη βρίσκονταν στη διάθεση της Επιτροπής Ειδικών και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη στάση που κράτησαν τα μέλη της. 

Η αρχική πρόθεση της υπουργού Παιδείας ήταν το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης την ερχόμενη εβδομάδα, όμως, λόγω των αντιρρήσεων των επιστημόνων συμφωνήθηκε να ανοίξουν μόνο τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, ενώ την επόμενη εβδομάδα με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία θα παρθούν αποφάσεις και για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής: «Θεωρώ λάθος την απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Πολύ φοβάμαι πως η εξέλιξη του επόμενου μήνα θα μας οδηγήσει στη λήψη νέων μέτρων περιορισμού ή και νέου lockdown τον Φεβρουάριο. Αν χρειαστεί τότε να ξανακλείσουν τα σχολεία θα έχουμε πισωγύρισμα. Άλλες δύο εβδομάδες με τηλεκπαίδευση δεν θα έκαναν μεγάλη διαφορά, εφόσον έχουμε το know how και είναι κάτι που γίνεται, έστω και αν δεν υποκαθιστά τη φυσική παρουσία των παιδιών στα θρανία.»

Οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες

Ο καθηγητής και η διεπιστημονική ομάδα HERACLES που συντονίζει, συνεργαζόμενοι με ερευνητές από δυο πανεπιστήμια της Ιταλίας, επικαιροποίησαν τις προβλέψεις τους, με βάση την χθεσινή απόφαση. Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο προβλέπεται αύξηση του μέσου όρου καθημερινών κρουσμάτων στα 1.752, των θανάτων στους 72 και των διασωληνωμένων στους 660, στις 28 Φεβρουαρίου. Ο αριθμός των διασωληνωμένων, σύμφωνα με την πρόβλεψη, ξεπερνά το θλιβερό ρεκόρ της 4ης Δεκεμβρίου, όταν 622 ασθενείς νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ.

Ακόμη, φαίνεται να δείχνει έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων στην αρχή της άνοιξης με αποκορύφωμα τα μέσα Απριλίου και θεαματική πτώση το καλοκαίρι. Ο κ. Σαρηγιάννης αποφεύγει να δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις του όσον αφορά τις ΜΕΘ στο ίδιο διάστημα καθώς είναι βέβαιο ότι η αύξηση της πίεσης τον Φεβρουάριο θα οδηγήσει σε νέα μέτρα ανάσχεσης του κορονοϊού.

Τα σενάρια πριν από τη λήψη απόφασης για τα σχολεία

Η ερευνητική ομάδα όλο αυτό το διάστημα επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα όπως ο εμβολιασμός, το lockdown της τρέχουσας εβδομάδας, η επίπτωση της χαλάρωσης λόγω Χριστουγέννων, το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων αλλά και τις καιρικές συνθήκες. Έχοντας ως δεδομένη επίσης, την επαναλειτουργία καταστημάτων με click away στις 11/1  τα επικρατέστερα σενάρια που επεξεργάστηκε ήταν δύο: α) το ταυτόχρονο άνοιγμα αγοράς και σχολείων στις 11 Ιανουαρίου και β) η καθυστέρηση δύο εβδομάδων στην επαναλειτουργία των σχολείων, στις 25 Ιανουαρίου.

Σενάριο 1:

Σενάριο 2:

Το δεύτερο σενάριο έδειξε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά στη συγκράτηση της αύξησης του επιδημικού κύματος τους επόμενους δύο μήνες, ενώ το πρώτο ότι θα επέφερε δραματική αύξηση κρουσμάτων, θανάτων και κυρίως ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία. Αυτές οι προβλέψεις στάλθηκαν στο υπουργείο Υγείας, στην Επιτροπή Ειδικών και στο Μέγαρο Μαξίμου.  

Η αντιπρόταση της υπουργού Παιδείας για άνοιγμα Δημοτικών, Νηπιαγωγείων και Γ Λυκείου στις 11 Ιανουαρίου, επίσης συνάντησε αντιρρήσεις. Το επικρατέστερο σενάριο σήμερα είναι η Γ Λυκείου να επιστρέψει στις τάξεις στις 18 Ιανουαρίου και οι υπόλοιπες τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου στις 25 του ίδιου μήνα, σε συνάρτηση πάντα με τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημερών.

Πώς εξηγείται η διαφορά ανάμεσα στα δυο σενάρια

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη το άνοιγμα το σχολείων αυξάνει τις πιθανότητες για μετάδοση του ιού περίπου στο 10%. Όπως είπε: «Αυτό συμβαίνει κατά το ήμισυ λόγω των μαθητών, κατά κύριο λόγω των εφήβων, και κατά το ήμισυ λόγω της κινητικότητας των γονέων των μικρότερων παιδιών», ενώ πρόσθεσε επίσης, «Οι έφηβοι μαθητές είναι αλήθεια πως βγαίνουν ούτως ή άλλως από τα σπίτια τους κατά την περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά, αλλά είναι διαφορετική η επίπτωση όταν θα χρειαστεί να μπουν στον κλειστό χώρο μιας σχολικής αίθουσας και να παραμείνουν σ΄ αυτή για πολλές ώρες, σε στενή επαφή μεταξύ τους. Αντίστοιχα, στα μικρότερα παιδιά, η κινητικότητα των γονέων έχει περισσότερο να κάνει με τα πολύ μικρά ποσοστά τηλεργασίας και τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους στον εργασιακό τους χώρο. Αν αυξάναμε τα ποσοστά τηλεργασίας στο 70% με αυστηρό έλεγχο της τήρησής του θα μιλούσαμε διαφορετικά.»

Όσον αφορά την επαναλειτουργία της αγοράς με click away φαίνεται να έχει μικρότερη συνεισφορά στην μετάδοση του ιού από αυτή των σχολείων, καθώς η επαφή των καταστηματαρχών με τους πελάτες είναι ελεγχόμενη και πολύ περιορισμένη χρονικά.

Σωστό το lockdown 

Kατά τον κ. Σαρηγιάννη την πρώτη και τη δεύτερη μέρα Χριστουγέννων, την παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς, οι κοινωνικές επαφές μας διπλασιάστηκαν. Κατά την ίδια περίοδο, υπήρξε μια μείωση κατά 35% των μέτρων περιστολής σε πανελλαδικό επίπεδο και περίπου 20% στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Μέσα στην τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποτυπωθεί το
αποτέλεσμα των παραπάνω στον αριθμό των λοιμώξεων που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ δεν υπολογίζει μια δραματική αύξηση των κρουσμάτων ενώ θεωρεί σωστή την απόφαση για σκληρότερο lockdown αυτή την εβδομάδα.
«Αυτή αναμένεται να αναχαιτίσει σε μεγάλο βαθμό την όποια επίπτωση αυτής της χαλάρωσης στο επιδημικό φορτίο», επισημαίνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίπτωση των εμβολιασμών στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα αρχίσει να φαίνεται από το Μάιο. Σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, όπως η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, η αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών την άνοιξη και η πιθανή λήψη μέτρων το Μάρτιο, θα οδηγήσουν σε θεαματική υποχώρηση του επιδημικού κύματος το καλοκαίρι.

Πηγή: iatronet.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v