Το πιο εύκολο και αφράτο σοκολατένιο κέικ γίνεται στον ατμό!

Το πιο εύκολο και αφράτο σοκολατένιο κέικ γίνεται στον ατμό!

Σε ποιον δεν αρέσει ένα αφράτο, λαχταριστό σοκολατένιο κέικ που μπορούν να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι όλες τις ώρες της ημέρας – για πρωινό, κολατσιό, επιδόρπιο ή βραδινό, με λίγο ζεστό γάλα. Το θέμα είναι πώς μπορεί να γίνει πιο εύκολα, πιο υγιεινά και με λιγότερες πιθανότητες να το ξεχάσουμε και να μας ξεραθεί τελείως απ’ έξω. Είναι απλό: το κάνεις στον ατμό!

Τι χρειαζόμαστε

  • 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 200 γραμμάρια βούτυρο
  • 400 γραμμάρια ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 6 αυγά
  • 120 γραμμάρια κακάο
  • 1/2 κούπα γάλα
  • 1/4 της κουταλιάς του γλυκού σόδα
  • Λίγη βανίλια
  • Ξύσμα από το 1/4 του πορτοκαλιού
  • Μια στρόγγυλη φόρμα για κέικ (με την τρύπα στη μέση) ή ένα βαθύ ταψάκι
  • Μια κατσαρόλα με διάμετρο μεγαλύτερη απ’ τη φόρμα (ή το ταψάκι)

Τι κάνουμε

Βήμα 1ο

Σ’ ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και τη βανίλια.

Σ’ ένα άλλο μπολ, χτυπάμε γερά με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη, ώσπου να αφρατέψουν. Κατόπιν, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά μαζί με λίγο από το μείγμα των στερεών υλικών μας (αλεύρι κλπ.) συνεχίζοντας το χτύπημα.

Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λίγο-λίγο το γάλα μαζί με το υπόλοιπο αλεύρι (το μείγμα) και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.

Βήμα 2ο

Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα και πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ να πάει παντού και ομοιόμορφα.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε περίπου δύο δάχτυλα νερό και περιμένουμε ν’ αρχίσει να σιγοβράζει.

Βάζουμε μέσα τη φόρμα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα και βάζουμε το καπάκι από πάνω

Βήμα 3ο

Μαγειρεύουμε στον ατμό για 45-50 λεπτά ή ώσπου το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό αφού το μπήξουμε στο κέικ μας. Βγάζουμε τη φόρμα απ’ την κατσαρόλα, αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει καιτο κέικ είναι έτοιμο.

Διακοσμούμε με λίγη ζάχαρη άχνη ή λίγο σιρόπι σοκολάτας από πάνω και απολαμβάνουμε.

Καλή επιτυχία!

v