Μ. Τσολιά: Μπορούν να εμβολιαστούν οι έγκυες, δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο

Μ. Τσολιά: Μπορούν να εμβολιαστούν οι έγκυες, δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την  την καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής λοιμωξιολόγων Μαρία Τσολιά, στην χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά στους υγειονομικούς, ενώ από τις 16 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 85. 

«Μέχρι σήμερα ο εμβολιασμός εξελίσσεται ομαλά και σε ρυθμό που είναι ανάλογος με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Έχουν διενεργηθεί σχεδόν 65.000 εμβολιασμοί και το ποσοστό του πληθυσμού που έχει καλυφθεί είναι στο 0,59%» είπε η κα. Τσολιά, ενώ έδωσε απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που έχουν προκύψει για τον εμβολιασμό. 

Για όσους έχουν νοσήσει

«Συχνά δεχόμαστε ερωτήματα για το αν πρέπει να εμβολιαστούν άτομα που έχουν προσβληθεί, είπε. Η έρευνα έδειξε ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί πρόβλημα, άρα μπορούν να εμβολιαστούν» είπε η κυρία Τσολιά. 

Έχει αποδειχθεί ότι όσοι έχουν νοσήσει, η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Γι' αυτό συστήνεται αυτά τα άτομα, να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους για τρεις μήνες.

Για τις εγκύους

Όσον αφορά τις εγκύους, η καθηγήτρια δήλωσε ότι όσες γυναίκες πήραν μέρος στις δοκιμές και μετά έγινε γνωστό ότι κυοφορούσαν δεν υπήρξε καμία επιπλοκή: «Η τεχνολογία mRΝΑ δεν έχει επίδραση στο έμβρυο, διότι δεν εισχωρεί» τόνισε.

Εάν μια έγκυος ανήκει σε ομάδα στην οποία συστήνεται ο εμβολιασμός, πχ είναι υγειονομικός, μπορεί να αποφασίσει να εμβολιαστεί, ζυγίζοντας τον κίνδυνο έκθεσης στην λοίμωξη, το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, τον κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών από την λοίμωξη και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Για τις αλλεργίες

Για τις αλλεργικές αντιδράσεις, είπε πως «έχουν παρουσιαστεί 21 αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Ορισμένες, δε, εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν εξαιτίας του άγχους για το εμβόλιο ή τη βελόνα. Η ουσία που προκαλεί αναφυλαξία είναι μία και υπάρχει σε πολλά καλλυντικά. Μπορούν να κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν αλλεργίες, αλλά σε νοσοκομείο και σε συνεννόηση με τον γιατρό τους. Οι αλλεργίες σε τρόφιμα, κατοικίδια και ξηρούς καρπούς, δεν συνιστούν αντένδειξη.

Οι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης είναι περίπου μία ανά ένα εκατ. δόσεις».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v