«Σταματήστε να κατακρίνετε την μαμά που θέλει να είναι τέλεια»

«Σταματήστε να κατακρίνετε την μαμά που θέλει να είναι τέλεια»

Στις συζητήσεις των μαμάδων συχνά πυροδοτούνται διαμάχες τόσο έντονες που βγαίνουν... μαχαίρια! Δυστυχώς, είναι συνηθισμένο φαινόμενο να κατακρίνουν η μία την άλλη και να «σφάζονται» για το ποια έχει δίκιο και για το ποια μεγαλώνει πιο σωστά τα παιδιά της. Στο στόχαστρο βρίσκεται συχνά η μαμά που θέλει να είναι τέλεια. Το κείμενο αυτής της αρθρογράφου, όμως, θα μας βάλει σε πολλές σκέψεις.

 

«Είμαι νέα μαμά και προς μεγάλη μου έκπληξη (και ενόχληση!) ήρθα αντιμέτωπη με κάτι που με βγάζει πραγματικά έξω απ' τα ρούχα μου. Το έχω διαβάσει σε άρθρα, το έχω δει σε διαφημίσεις και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, φυσικά, το έχω ακούσει από φίλες και συγγενείς.

Όλοι φαίνεται να απολαμβάνουν να κοροιδεύουν την ''τέλεια'' μαμά. Ξέρετε ποια εννοώ... Εκείνη που το σπίτι της είναι πάντα τακτοποιημένο και που τα παιδιά της έχουν καλούς τρόπους. Εκείνη που έχει υγιεινά σνακ στην τσάντα της, ακολουθεί πάντα με προσήλωση το πρόγραμμα και θέλει να τα έχει όλα στην εντέλεια.

Μιλούν πίσω από την πλάτη της και κάνουν αστεία εις βάρος της. Διατυμπανίζουν γελώντας "Ας είμαστε σοβαροί, κανείς δεν είναι τέλειος". Και φυσικά, αυτό είναι αλήθεια. Το καταλαβαίνω. Και πράγματι κάποιες φορές είναι ενοχλητικό να βλέπεις ότι κάποιος άλλος εκτός από σένα τα έχει όλα υπό έλεγχο. Ίσως έχει περισσότερο χρόνο ή έναν σύζυγο που πραγματικά τη βοηθάει. Δεν έχει σημασία... Ένα τσιμπηματάκι ζήλιας θα το νιώσεις!

Στ' αλήθεια μπορώ να καταλάβω από πού προέρχεται, αλλά με ενοχλεί και το θεωρώ άδικο. Δεν πιστεύω ότι καμιά καλή και στοργική μαμά πρέπει να ντρέπεται για το πώς μεγαλώνει τα παιδιά της.

Μεγάλωσα σε ένα εξαιρετικά τοξικό περιβάλλον και εγώ και τα αδέρφια μου. Όλοι η γειτονιά ήξερε για τα προβλήματά μας, όμως, κανείς δεν μιλούσε. Οι γονείς μου ποτέ δεν έγιναν στόχος κακής κριτικής ή κοροϊδίας.

Και από την άλλη, υπάρχουν οι μαμάδες που δίνουν τα πάντα για τα παιδιά τους και τους κάνουμε τη ζωή σκέτη κόλαση με τα πικρόχολα σχόλιά μας. Μιλάμε πίσω από την πλάτη τους για να νιώσουμε εμείς καλύτερα.

Είμαι και εγώ αυτή η υποτιθέμενη ''τέλεια'' μαμά και όπου σταθώ και όπου βρεθώ, πάντα κάποιος ή κάποια θα γελάσει εις βάρος μου, είτε επειδή ταϊζω τα παιδιά μου βιολογικά τρόφιμα, είτε επειδή μπορεί να τα στείλω σε μια επιπλέον εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Με ντροπιάζουν, όμως, για ποιον λόγο; Που θέλω να δώσω το 120% του εαυτού μου ή που θέλω να είμαι η μαμά που δεν είχα ποτέ; Πραγματικά, δεν ξέρω γιατί πρέπει να νιώθω ότι βρίσκομαι στο ειδώλιο ενός δικαστηρίου κάθε φορά που μιλάω με άλλες μαμάδες.

Για μια φορά ας σταματήσουμε να είμαστε δικαστές των άλλων και ας κοιτάξουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας. Κάθε μαμά κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Ας την αφήσουμε στην ησυχία της!»

Πηγή: mamamia.com.au

v