4 ταινίες που περιέχουν σπουδαία μαθήματα για τα παιδιά μας

4 ταινίες που περιέχουν σπουδαία μαθήματα για τα παιδιά μας

Οι ταινίες επικοινωνούν ένα σωρό υπέροχα μηνύματα στα παιδιά μας και μπορούν να τους διδάξουν σπουδαία μαθήματα ζωής, ενώ παράλληλα τους δίνουν τροφή για σκέψη. Με αυτές τις ταινίες θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε όμορφα και ποιοτικά τον χρόνο σας με τα παιδιά, αλλά και να συζητήσετε μαζί τους για σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν καθημερινά.

Θαύμα

Ο δεκάχρονος Όγκι, ο οποίος είναι γεννημένος με ακραία παραμόρφωση προσώπου ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την κατ' οίκον διδασκαλία και να πάει στο σχολείο. Εκεί, έρχεται αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις εξαιτίας της διαφορετικότητάς του. Είναι, όμως, μια εμπειρία που αλλάζει ριζικά τη δική του ζωή αλλά και των γύρω του.

Τα μηνύματα της ιστορίας για την αποδοχή της διαφορετικότητας είναι συγκλονιστικά και συγκινούν μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για μια ταινία που αγγίζει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και θωρακίζει τα παιδιά ενάντια στην προκατάληψη και, φυσικά, στο bullying.

ET

Ένας εξωγήινος επισκέπτης φτάνει στη γη και αναστατώνει τις ζωές μιας παρέας παιδιών. Ο μικρός Έλιοτ και οι φίλοι του προσπαθούν να τον προστατέψουν από τους πράκτορες της Ασφάλειας των ΗΠΑ, οι οποίοι σε αντίθεση με τον αξιαγάπητο εξωγήινο, μόνο φιλικές διαθέσεις δεν έχουν.

Μια διαχρονική ταινία με την οποία μεγαλώσαμε και θα ήταν άδικο και κρίμα να μην την δούμε και με τα παιδιά μας. Παρά την περιπετειώδη πλοκή κι αν απομονώσουμε τα εφέ και το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής μας είναι ένας εξωγήινος, τα μηνύματα της ιστορίας είναι δυνατά και πιο επίκαιρα από ποτέ. Η δύναμη της φιλίας αλλά και η ανοχή στην διαφορετικότητα είναι αξίες που πρέπει να συντροφεύσουν τα παιδιά στη ζωή τους.

Πράσινο βιβλίο

Ο Σέρλι, ένας καλλιεργημένος αφροαμερικανός, προσλαμβάνει για σοφέρ του έναν ιταλοαμερικανό μπράβο ονόματι Τόνι για να φέρει εις πέρας το δύσκολο ταξίδι του. Ο σκληροτράχυλος σοφέρ προκειμένου να συντηρήσει την οικογένειά του, δέχεται τον νέο του ρόλο παρά τις φυλετικές προκαταλήψεις του. Στο τέλος φυσικά τους δυο άνδρες ενώνει μια δυνατή φιλία.

Οσκαρική ταινία που καταφέρνει με χοντροκομμένο χιουμοριστικό τρόπο να θίξει το θέμα του ρατσισμού. Υπάρχει μια έξυπνη αντιστροφή ρόλων, ο λευκός φτωχός άνδρας δουλεύει για τον καλλιεργημένο μαύρο και, μέσα από κωμικές σκηνές απαλλαγμένες από γραφικότητα σερβίρεται ένα υπέροχο μήνυμα: είμαστε όλοι ίσοι.

Slumdog Millionaire

«Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;» Ο 18χρονος Τζαμάλ που μεγάλωσε σε φτωχογειτονιές της Βομβάης ετοιμάζεται να γίνει πλούσιος, αρκεί να απαντήσει σε μία μόνο ερώτηση. Πρέπει όμως να ξεμπλέξει από την αστυνομία, η οποία τον έχει στριμώξει για τα καλά και ζητάει να μάθει πώς στο καλό απαντάει σωστά σε τόσο δύσκολες ερωτήσεις.

Από τις πιο αγαπημένες ταινίες των παιδιών μου που άξιζε όλες τις διθυραμβικές κριτικές του. Όπως είχε πει και ο κριτικός κινηματογράφου Βασίλης Καγιογλίδης: «Η ταινία λειτουργεί εκπαιδευτικά, συναισθηματικά, ψυχαγωγικά και μιλάει με στοχαστικό τρόπο για τη δύναμη του πεπρωμένου και της ελπίδας, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η ίδια η ζωή δίνει αβασάνιστα τις σημαντικότερες απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα τη στιγμή που επιλέγει αυτή.»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v