Οι μαθητές στην Ιαπωνία καθαρίζουν τις τάξεις και τις τουαλέτες του σχολείου τους

Οι μαθητές στην Ιαπωνία καθαρίζουν τις τάξεις και τις τουαλέτες του σχολείου τους

Η κουλτούρα της Ιαπωνίας είναι πραγματικά θαυμαστή και αξιοζήλευτη, αφού η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου φημίζεται για την παιδεία, τον πολιτισμό αλλά και την καθαριότητα της - είναι μια χώρα που λάμπει απ' άκρη σ' άκρη! Για τους Ιάπωνες, η παιδεία και η καλοσύνη σχετίζονται με την τάξη και την καθαριότητα και τις έχουν ενσωματώσει στο εκπαιδευτικό τους σύστημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το 95% των σχολείων στην Ιαπωνία δεν έχει ανάγκη από προσωπικό καθαριότητας, αφού είναι οι μαθητές τους, αγόρια και κορίτσια, που αναλαμβάνουν αυτή την υποχρέωση. Ωστόσο, δεν καθαρίζουν με τις ώρες - αρκούν 15 λεπτά την ημέρα!

Οι μαθητές καθαρίζουν το σχολείο τους

Μόλις ολοκληρώνονται τα μαθήματα, ο δάσκαλος ή ο καθηγητής χωρίζει τους μαθητές σε 5 ομάδες προκειμένου να καθαρίσουν το χώρο του σχολείου. Οι δύο πρώτες ομάδες αναλαμβάνουν τις σχολικές αίθουσες, οι επόμενες δύο ασχολούνται με τους διαδρόμους και τι σκάλες και η τελευταία ομάδα αναλαμβάνει τις τουαλέτες. 

Σύμφωνα με την Μάικο Αγουάνε, υποδιευθύντρια του κυβερνητικού γραφείου της περιφέρειας Χιροσίμα στο Τόκιο, «επί 12 χρόνια στο δημοτικό και στο γυμνάσιο-λύκειο, η καθαριότητα αποτελεί μέρος του καθημερινού προγράμματος των μαθητών. Μέσα στην οικογένειά μας επίσης, οι γονείς μάς μαθαίνουν πως είναι πολύ άσχημο να μην κρατάμε τα πράγματα και τον χώρο μας καθαρούς».

" target="_blank">

Οι μαθητές βγάζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στο σχολείο

Οι Ιάπωνες δεν μπαίνουν ποτέ στο σπίτι με τα παπούτσια τους. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους μαθητές στο σχολείο, αφού είναι αδιανόητο να εισέλθουν στο σχολικό κτίριο με βρώμικα παπούτσια. Δεν θέλουν να λερώσουν ή να δημιουργήσουν χάος σε έναν χώρο, τον οποίο άλλωστε θα πρέπει να συμμαζέψουν οι ίδιοι.

«Οι Ιάπωνες είμαστε πολύ ευαίσθητοι όσον αφορά στην εικόνα μας απέναντι στους άλλους. Δεν θέλουμε οι άλλοι να πιστεύουν πως είμαστε κακοί άνθρωποι με ελλιπή παιδεία, τέτοια που να μην καθαρίζουμε τα πράγματά μας», πρόσθεσε η Αγουάνε.

Πληροφορίες: iefimerida.gr

v