«Πρέπει να το πω γιατί θα σκάσω: μην φέρνετε άλλα παιχνίδια στο παιδί μου!»

«Πρέπει να το πω γιατί θα σκάσω: μην φέρνετε άλλα παιχνίδια στο παιδί μου!»

Τι δώρο μπορείς να πάρεις σ’ ένα παιδί, άλλο από παιχνίδι; Κι όμως, έτσι σκεφτόμαστε όλοι και τα παιδικά δωμάτια γεμίζουν με παιχνίδια που στέκουν απλώς πεταμένα εδώ κι εκεί, άλλα μισοσπασμένα κι άλλα σχεδόν αχρησιμοποίητα, τρελαίνοντας τις μαμάδες και κακομαθαίνοντας τα παιδιά. Αυτή η μαμά βλέπει εδώ και κάμποσο καιρό τα παιχνίδια του γιου της να συσσωρεύονται και δεν άντεξε άλλο – αποφάσισε να μοιραστεί την επιθυμία της κι ας είναι κάτι που εύκολα το σκέφτεσαι, αλλά δύσκολα το λες...

«Νιώθω ότι αυτό που θα πω δεν είναι κάτι που λέγεται, παρά μόνο όταν μια μάνα φτάσει στο αμήν. Ε, λοιπόν, εγώ δεν έχω φτάσει ακόμα εκεί, αλλά θα το πω για να μη σκάσω:

Σας παρακαλώ! Μη φέρνετε άλλα παιχνίδια στο παιδί μου.

Μας φτάνουν όσα πήραμε από τα μεγαλύτερα ξαδέρφια και όσα μας έχουν φέρει συγγενείς και φίλοι στα δύο μόλις χρόνια ζωής του. Δηλαδή τι θα γίνει όταν πάει τριών και τεσσάρων; Θα έχουμε ένα δωμάτιο μόνο για τα παιχνίδια;

Και το παιδί τι μήνυμα παίρνει τελικά; Ότι μπορείς να έχεις όχι μόνο ότι θέλεις αλλά και ότι δεν έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ήθελες;

Ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Γι’ αυτό, αποφάσισα να ενημερώσω συγγενείς, νονούς και φίλους να του παίρνουν παιχνίδια μόνο την Πρωτοχρονιά και στα γενέθλιά του που τα περιμένει. Στο μεταξύ, θα φροντίσω να δώσουμε όσα δεν έχουν πιάσει τόπο σε παιδάκια που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. 

Σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση – επισκέψεις, γιορτές, Πάσχα κλπ. – θα προτιμούσα:

Να του πάρουν κάτι πρακτικό

Υπάρχουν πολλά πράγματα που χρειάζεται ένα νήπιο και όλα μαζί κοστίζουν αρκετά στους γονείς. Μια απλή ερώτηση αρκεί για να γνωρίζει κάποιος τι ανάγκες έχει το μικρό μας και τι θα μπορούσε να του πάρει αντί παιχνιδιού – μια τσάντα π.χ. ή ένα φαγητοδοχείο για τον παιδικό σταθμό. 

Να του πάρουν ρούχα

Όλοι οι γονείς ξέρουν πόσο μεγάλη φασαρία είναι τα παιδικά ρούχα. Είναι που αλλάζουν τα νούμερα χωρίς να το καταλάβεις, αλλά και που λερώνονται συνέχεια και πρέπει να έχεις πολλά από κάθε είδος ρούχου. Να, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία να συνδράμουν όλοι στην γκαρνταρόμπα του παιδιού ξαλαφρώνοντας τους γονείς (και σε χρήματα και σε χρόνο).

Να του πάρουν βιβλία για αργότερα

Ένα παιδί δε χρειάζεται μόνο παιχνίδια – αυτοκινητάκια, τουβλάκια και κούκλες – αλλά και βιβλία. Εντάξει τα βιβλία για μωρά είναι λίγα, αλλά τα βιβλία για αργότερα είναι πολύ χρήσιμα και δεν είναι ανάγκη να τα ψάχνουμε όποτε έρχεται η κατάλληλη ηλικία. Άλλωστε, ένα παιδί μπορεί να εξελιχθεί πιο γρήγορα αν έχει τα σωστά ερεθίσματα.

Να δώσουν χρήματα για το κομπόδεμά του

Κάθε γονιός κάνει ότι μπορεί για να βάλει μερικά χρήματα στην άκρη από νωρίς, ώστε να φτιάξει ένα κομπόδεμα για το παιδί του. Γιατί, λοπόν, να μη συμβάλλουν όλοι σ’ αυτό αντί να κάνουν εφήμερα δώρα που κανείς δεν ξέρει κατά πόσο θα πιάσουν τόπο. Βάζουν έτσι ένα μικρό λιθαράκι στο μέλλον που χτίζουν οι γονείς για το παιδί.

Να πάρουν ένα παιχνίδι σ’ ένα παιδί που δεν έχει

Βλέπω καμιά φορά τα παιχνίδια του γιου μου και σκέφτομαι πόσα παιδάκια εκεί έξω δεν έχουν ούτε ένα. Ίσως θα ήταν ακόμη πιο ωραίο, ένα από τα παιχνίδια που προορίζονται για το μικρούλι μου να πάει σ’ ένα παιδί που το έχει περισσότερη ανάγκη. Είναι μια κίνηση που κάνει τον κόσμο μας λίγο καλύτερο – ένα αληθινό δώρο.»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v