«Μαμάδες, μην στέλνετε άρρωστα τα παιδιά στο σχολείο, ειδικά τώρα με την πανδημία»

«Μαμάδες, μην στέλνετε άρρωστα τα παιδιά στο σχολείο, ειδικά τώρα με την πανδημία»

Διανύουμε μια πρωτόγνωρη περίοδο με την πανδημία να έχει αναστατώσει τις ζωές μας. Τα σχολεία άνοιξαν ξανά, και αυτή τη φορά δεν έχουμε να ανησυχούμε μόνο για τις ιώσεις. Αν ήμασταν μια φορά προσεκτικοί πριν τον κορονοϊό τώρα οφείλουμε να είμαι δέκα φορές περισσότερο - αν θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας αλλά και τους αγαπημένους μας. Γι' αυτό και η έκκληση αυτής της μαμάς προς τις άλλες μητέρες είναι πιο επίκαιρη από ποτέ: μην στέλνετε τα παιδιά στο σχολείο όταν είναι άρρωστα.

«Μπορεί να το έχεις σκεφτεί. Εγώ σίγουρα!

''Δεν είναι τίποτα, απλώς τρέχει η μύτη της. Μπορεί να φταίνει οι αλλεργίες...'',''Έκανε εμετό χθες, μπορεί το φαγητό να τον πείραξε'' ή ακόμα χειρότερα ''Ανέβασε δέκατα, αλλά θα πάρει αντιπυρετικό και αύριο θα είναι περδίκι!''

Γονείς, τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Αυτή τη φορά, δεν είμαστε αντιμέτωποι με ένα απλό κρυολόγημα αλλά με κάτι πολύ σοβαρό που απειλεί την δημόσια υγεία.

Ακόμη όμως και πριν από τον κορονοϊό, αρκετοί γονείς έστελναν τα παιδιά τους με πυρετό στο σχολείο, είτε για να μη χάσουν μάθημα, είτε επειδή δεν είχαν πουθενά να τα αφήσουν. Το οποίο για να είμαι ειλικρινής το καταλαβαίνω. Ανά τα χρόνια όμως έχω ακούσει τόσες εξωφρενικές δικαιολογίες που ειλικρινά κουράστηκα.

Μην με παρεξηγείτε - ειλικρινά καταλαβαίνω όσους δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους. Δεν έχουν όλοι γιαγιάδες έτοιμες να τρέξουν να βοηθήσουν! Και ειδικά, τώρα κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους. Πρέπει, όμως, να βρούμε τον τρόπο!

Ίσως, τώρα με την τηλεργασία τα πράγματα να είναι πιο εύκολα. Θυμάμαι κάποτε που η κόρη μου ήταν στο νηπιαγωγείο. Λίγο πριν από το σχόλασμα η μαμά μιας συμμαθήτριάς της μας έλεγε ότι είχε στείλει την κόρη της με 38 πυρετό, επειδή δεν ήθελε να χάσει την σχολική γιορτή.

Κάθε παιδί αρρωσταίνει διαφορετικά! Αυτό που μοιάζει με απλή ιωσούλα για το παιδί σου, μπορεί να είναι κάτι πολύ πιο επικίνδυνο για τον συμμαθητή του. Δεν έχουν όλα τα παιδιά "γερό" ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμα και τα υγιή παιδιά μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές από φαινομενικά αθώα κρυολογήματα.

Ανεξάρτητα από την ηλικία τους, τα παιδιά δεν έχουν τη φυσική ικανότητα να προστατεύουν τους φίλους και τους συμμαθητές τους από τα μικρόβιά τους. ''Κάλυψε το στόμα σου όταν βήχεις'' και παρόμοιες τεχνικές είναι σημαντικές, αλλά κακά τα ψέματα δεν μπορούν να προφυλάξουν κανέναν.

Ένα παιδί με πυρετό πρέπει να είναι σπίτι του και να ξεκουράζεται, για να γίνει καλά! Και είναι δική μας δουλειά να το φροντίσουμε!

Και όταν το παιδί σας φαίνεται ότι έχει αναρρώσει, αλλά εξακολουθεί να έχει πυρετό ή άλλα συμπτώματα, πρέπει επίσης να μείνει στο σπίτι. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας και, ακόμα και αν φαίνεται ότι το κρυολόγημα πέρασε, μην τα στείλετε σχολείο για μια μέρα.

Η υγεία των παιδιών μας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Μην το ξεχνάτε!»

v