Ισορρόπησε τη διατροφή σου – Βρες τα κατάλληλα wearables!

Ισορρόπησε τη διατροφή σου – Βρες τα κατάλληλα wearables!

Άσκηση, διατροφή, υγεία. Ο πλέον εύκολος τρόπος να έχεις διαρκώς εικόνα για όλα αυτά μαζί, είναι ένα wearable. Το φοράς διαρκώς, άρα δεν χάνεις στιγμή από τη μέρα σου. Κρατάει τα δεδομένα στη μνήμη του, οπότε ακόμη κι αν δεν έχεις μαζί το κινητό σου, θα τα περάσει σε δεύτερο χρόνο όταν… ανταμώσουν ξανά. Προσφέρει υπενθυμίσεις και προτάσεις για άσκηση, ούτως ώστε να μην μένεις ποτέ άπραγος. Τι παραπάνω να ζητήσει κανείς, για να τον βοηθήσει να βρει και να διατηρήσει μια ισορροπία στην υγεία του;

Οι επιλογές σε smartwatches και smartbands είναι πολλές, με κάθε συσκευή να επικεντρώνεται σε κάτι που κάνει καλά δίχως να θυσιάσει τη βασική λειτουργικότητα σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα, ένα lifestyle smartwatch μπορεί να εστιάζει περισσότερο στη διαχείριση του ημερολογίου σου και τις υπενθυμίσεις ή την αυτόνομη λειτουργικότητά του, όμως η δυνατότητα μέτρησης θερμίδων δεν αντικαθίσταται από αυτά. Το ερώτημα, επομένως, δεν είναι αν θα βρεις ένα wearable που ταιριάζει στη ζωή σου, αλλά πώς να καταλήξεις σε κάποιο.

Προγράμματα ασκήσεων, στον καρπό σου

Πίστευες ποτέ πως ένα μικρό, ψηφιακό ρολόι στον καρπό σου θα μπορούσε να σου προσφέρει προτάσεις ασκήσεων; Ακόμη κι αν δεν το πίστεψες ποτέ, κάποιες εταιρείες το πίστεψαν και είναι πλέον ένα γεγονός. Ορισμένα wearables που εστιάζουν περισσότερο στη φυσική κατάσταση του χρήστη, παρέχουν ευκολίες όπως η επίδειξη ασκήσεων διαφόρων τύπων – μπορείς να εστιάσεις σε κοιλιακούς ή ώμους, για παράδειγμα, μέσα από διάφορες σύντομες ασκήσεις.  Στην ουσία, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου πρόγραμμα άσκησης ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη της συσκευής και να παρακολουθείς τα αποτελέσματα. Εννοείται πως αυτό δεν αναιρεί τις πιο τυπικές ασκήσεις, όπως τρέξιμο, τις οποίες πάλι μπορείς να παρακολουθείς μέσω του έξυπνου ρολογιού σου.

Φυσικά, επειδή το να κάνεις απλώς μια άσκηση δε σου παρέχει επαρκείς πληροφορίες, ο θερμιδομετρητής αναλαμβάνει να υπολογίσει πόσες θερμίδες «έκαψες» κατά την περίοδο άσκησης ενώ αν ενσωματώνεται μετρητής παλμών, ακόμα καλύτερα – θα μπορείς να υπολογίσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια τι ακριβώς αποκόμισες από την άσκησή σου. Ένα smartband που παρέχει όλα τα παραπάνω, κι ακόμη περισσότερα, είναι το Honor Watch ES που θα αποδειχτεί αναντικατάστατο για όποιον θέλει να έχει εύκολα εικόνα των αποτελεσμάτων από τέτοιες καθημερινές ασχολίες.

Παντός καιρού και άσκησης

Ιδρώτας και βροχές: το πρώτο ένα αναπόφευκτο προϊόν άσκησης, το δεύτερο ένας παράγοντας που κάποιους τους εξιτάρει κι άλλους τους κρατάει πίσω όταν σκέφτονται την επόμενη εξόρμησή τους. Ιδανικά, θα πρέπει οποιαδήποτε κι αν είναι η επιλογή σου, τα παραπάνω να μην επηρεάσουν την απόδοση ή ακεραιότητα του wearable σου – δηλαδή, να αντιστέκεται τόσο στον ιδρώτα όσο και στη βροχή και ποτέ να μην μπαίνει εμπόδιο σε εσένα και τον στόχο σου. Κι αν ο στόχος άσκησης, θερμίδων ή διατήρησης φυσικής κατάστασης προβλέπει να μην προσπερνάς ούτε μέρα, τότε σίγουρα θέλεις συμμάχους.

Με ένα smartwatch σαν το Garmin Venu, είσαι έτοιμος για κάθε περίσταση. Όχι μόνο δε θα σε εμποδίζουν βροχή και ιδρώτας, αλλά θα μπορείς να κάνεις κολύμβηση χωρίς να το αφαιρείς από τον καρπό σου. Μάλιστα, διαθέτει ειδικό πρόγραμμα για κολύμβηση, κάνοντάς το μια ιδανική επιλογή για όσους προτιμούν τέτοιου είδους άσκηση από το τρέξιμο ή κάτι παρεμφερές. Επίσης, καταγράφει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού σου, την αναπνοή ή ακόμη και την ενυδάτωση, μετατρέποντάς το σε μια υπέρ-πλήρη λύση για οποιονδήποτε αναζητά πολλές και ποικίλων ειδών πληροφορίες σε καθημερινή βάση με σκοπό να βελτιώσει την ευεξία του.

Ανάσες, ηρεμία, υγεία!

Κάποιες φορές, δεν χρειάζεσαι έντονη άσκηση ούτε να παρακολουθείς διαρκώς την οθόνη του smartwatch σου για να δεις πόσο μακριά από τον στόχο βρίσκεσαι. Χρειάζεσαι ηρεμία, σωστές αναπνοές και τον πλήρη έλεγχο των παλμών σου. Εκεί έρχεται το Fitbit Charge 2 να σου δώσει όσα ακριβώς χρειάζεσαι, σε ένα κομψό και διακριτικό λουράκι που θα σε συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Χάρη στη λειτουργία PurePulse Heart Rate, μπορείς να έχεις ανά πάσα στιγμή εικόνα των καρδιακών σου παλμών χωρίς την ανάγκη για επιπλέον εξοπλισμό, οπότε γνωρίζεις πότε είναι ώρα για χαλάρωση. Κι όταν φτάσει αυτή η ώρα, η λειτουργία Guided Breathing Sessions αναλαμβάνει δράση και θα σε βοηθήσει να ρίξεις την πίεσή σου μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. 

Ακόμη και κατά τον ύπνο, το Fitbit Charge 2 παρακολουθεί και καταγράφει την ποιότητά του ώστε όταν ξυπνήσεις να μπορείς εύκολα να δεις πόσο ήρεμα και σωστά κοιμάσαι. Φυσικά, πέραν των παραπάνω μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας αξιόλογος σύντροφος σε κάθε άσκηση  -από τρέξιμο έως γιόγκα - και μάλιστα χωρίς την ανάγκη να βρίσκεται κοντά στο smartphone σου διαρκώς. Αποθηκεύει στη μνήμη του ακόμη και τις αποστάσεις που διανύεις, χάρη στον ενσωματωμένο δέκτη GPS, κι όταν επιστρέψεις κοντά στο κινητό σου θα γίνει συγχρονισμός των στοιχείων με την αντίστοιχη εφαρμογή.

Πλήρης εικόνα της υγείας σου

Πέρα από τα βασικά, πλέον, χαρακτηριστικά ενός wearable κάποια κάνουν την υπέρβαση και προσφέρουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο όσα φέρνουν στο «τραπέζι». Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να μετράει κανείς τα βήματα ή τους καρδιακούς παλμούς, αλλά γιατί να σταματήσει εκεί αν μπορεί να έχει τη δυνατότητα για ηλεκτροκαρδιογράφημα ή να γνωρίζει τα επίπεδα οξυγόνωσης αίματος και αρτηριακής πίεσης; Παράλληλα, μπορεί να έχει τη μορφή ενός παραδοσιακού ρολογιού σε κάθε σημείο του και τέλος, λειτουργεί έξοχα τόσο ως σύμβουλος στην καθημερινή σου άσκηση (* ποτέ μην προσπερνάτε την ανάγκη για γιατρό!) όσο και ως έξυπνο ρολόι με πολλές λειτουργίες που θα περίμενες να συναντήσεις σε ένα smartphone.

Ο λόγος για το ανανεωμένο Samsung Galaxy Watch 3, το νεότερο smartwatch της εταιρείας που στοχεύει τόσο στην καταγραφή και παροχή πληροφοριών από τις καθημερινές σου συνήθειες όσο και στη διευκόλυνση της καθημερινότητάς σου. Συνεργατικά με την λεπτομερή εφαρμογή Samsung Health, καταγράφει στοιχεία από κάθε σου άσκηση και μπορείς να ανατρέξεις σε αυτά οποιαδήποτε στιγμή. Επιπλέον, καταγράφει σε μεγάλο βάθος την ποιότητα ύπνου, όπως τα μοτίβα και τους κύκλους κι έπειτα σου δίνει προτάσεις βελτίωσής του. Όσο για επιπλέον λειτουργίες, η ενσωματωμένη μνήμη του μπορεί να δεχτεί τραγούδια για να ακούς όσο αθλείσαι χωρίς να έχεις ανάγκη για κινητό (ακουστικά Bluetooth συνδέονται ασύρματα με το ρολόι), μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη SMS ή την απάντηση κλήσεων και τέλος, να προβάλλει μηνύματα και ειδοποιήσεις από πληθώρα εφαρμογών. Αν, δε, προτιμήσεις τη 4G έκδοση, τότε μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις εντελώς αυτόνομα από το κινητό σου οπουδήποτε και, για παράδειγμα, να πραγματοποιείς κλήσεις απευθείας από το ρολόι σου.

v