Μητσοτάκης: σεξουαλική αγωγή στα σχολεία - αυστηροποίηση του νόμου για σεξουαλικά αδικήματα

Μητσοτάκης: σεξουαλική αγωγή στα σχολεία - αυστηροποίηση του νόμου για σεξουαλικά αδικήματα

Πριν λίγο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής μερικές σημαντικές πρωτοβουλίες σχετικά με το φλέγον θέμα της επικαιρότητας - τη σεξουαλική κακοποίηση. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως θα προβεί σε αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα για την προστασία των ανήλικων, την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία αλλά και τη δημιουργία ενός ιστότοπου όπου τα θύματα θα μπορούν να καταγγέλλουν live περιστατικά σεξουαλικής βίας.

Σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία

Όπως δήλωσε νωρίτερα από το βήμα της βουλής ο κ. Μητσοτάκης, από Σεπτέμβριο θα μπει σε όλα τα σχολεία το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

«Θεσπίζουμε και τη δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβριο το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά τη φετινή χρονιά» τόνισε και συμπλήρωσε «Έχει λεχθεί ότι η πολιτική δεν έχει ηθική, διαφωνώ. Οφείλει να έχει τη δική της ηθική, αυτή που απέχει από την απλοϊκή ηθικολογία. Ένα κριτήριο. Την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Αλλαγές στον ποινικό κώδικα

«Αλλάζει ο ποινικός κώδικας. Αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας» τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι «για τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια». 

Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «εγκαινιάζεται κεντρική διαδικτυακή πύλη metoo.gov.gr. Θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο» και συμπλήρωσε:

«Θεσπίζουμε ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους. Το μητρώο αυτό, το οποίο έχουν όλες οι σοβαρές χώρες, θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τις αστυνομικές αρχές. Σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης. Θεσπίζονται υποχρεωτικοί κωδικοί δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση».

Site για live καταγγελίες

Παράλληλα, σύντομα θα δημιουργηθούν δύο ιστότοποι, το metoogreece.gr και του metoo.gov.gr που θα ενεργοποηθεί σύντομα, στους οποίους θα μπορούν τα θύματα να κάνουν τις καταγγελίες τους live σε chat. Αλλά και να βρει ο επισκέπτης πληροφορίες γύρω από θέματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

v