Επιλόχειος κατάθλιψη: «Ένιωθα πως είμαι η χειρότερη μαμά του κόσμου. Ήθελα να πεθάνω»

Επιλόχειος κατάθλιψη: «Ένιωθα πως είμαι η χειρότερη μαμά του κόσμου. Ήθελα να πεθάνω»

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μία εξαιρετικά σοβαρή ασθένεια που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο την μητέρα, όσο και το μωρό. Όσες μητέρες την έχουν βιώσει, ξέρουν καλά πως τα ψυχικά συμπτώματα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν χωρίς τη βοήθεια ειδικού. Το ίδιο και η παρακάτω μαμά.

Εξωτερικά, η καναδέζα Sarah Wallace έμοιαζε μια χαρά. Είχε γεννήσει τον δεύτερο γιο της μόλις πριν πέντε μήνες και ετοιμαζόταν ήδη για τον μαραθώνιο, παρακολουθούσε διάφορες «μαμαδίστικες» δραστηριότητες, ήταν χαμογελαστή και πάντα περιποιημένη. Μέσα της, όμως, ένιωθε σχεδόν νεκρή. 

«Νόμιζα πως είμαι η χειρότερη μαμά του κόσμου. Μόνο έτσι μπορώ να περιγράψω αυτό που ένιωθα. Αισθανόμουν πως πρέπει να είμαι σε όλα τέλεια, να τα κάνω όλα τέλεια και να μοιάζω στις μαμάδες που έβλεπα στην τηλεόραση και τα social media» περιγράφει η Sarah.

Όταν το μωρό της ήταν σχεδόν 10 μηνών, άρχισε να έχεις έντονες αυτοκτονικές τάσεις: «Κάθε φορά που έμπαινα στο αμάξι, μου πέρναγε η ιδέα να πέσω με το αυτοκίνητο στο ποτάμι ή να ανεβάσω ταχύτητα σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας μέχρι να χάσω τον έλεγχο. Οδηγούσα και αναρωτιόμουν ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να πεθάνω» λέει χαρακτηριστικά.

Οι συγγενείς και οι φίλοι της που παρατήρησαν την ανησυχητική συμπεριφορά της, την έπεισαν να δεχτεί βοήθεια από κάποιον ειδικό. Η διάγνωση ήταν κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές μετά τον τοκετό, και ξεκίνησε ψυχοθεραπεία. Οχτώ χρόνια αργότερα, εργάζεται ως μαία και βοηθά τις νέες μητέρες πριν και μετά τη γέννα να αντιμετωπίσουν την μεγάλη αλλαγή στο σώμα και στη ζωή τους. 

Ωστόσο, η Sarah δεν είναι η μόνη μαμά που πέρασε επιλόχειο κατάθλιψη. Τα στοιχεία του πανεπιστημίου του Κάλγκαρι δείχνουν ότι οι περισσότερες νέες μητέρες παλεύουν με το άγχος και την κατάθλιψη, ειδικά τους πρώτους τρεις μήνες μετά τον τοκετό. 

Μετά την πανδημία, τα ποσοστά αυτά αυξήθηκαν κατακόρυφα. 

Οι ερευνητές παρακολουθούν 8.000 έγκυες γυναίκες, ερευνώντας πώς επηρεάζει η πανδημία του κορονοϊού την ψυχική υγεία των νέων μαμάδων. Σύμφωνα με τον ερευνητή Gerald Giesbrecht, μέχρι στιγμής 313 γυναίκες έχουν γεννήσει και έχουν αναφέρει την υγεία τους μετά τον τοκετό, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση της επιλόχειας κατάθλιψης έως και 21% μέσα στην πανδημία. 

Η Sarah ελπίζει πως οι περιορισμοί λόγω covid, δεν θα εμποδίσει τις νέες μαμάδες που υποφέρουν να ζητήσουν βοήθεια: «Υπάρχουν πάντα τρόποι να ζητήσεις βοήθεια για να θεραπεύσεις την ψυχή σου χωρίς να κινδυνεύεις από τον κορονοϊό» δήλωσε.

Πηγή: globalnews.ca

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v