Τις Απόκριες μπορούν να μας τις στερήσουν, την Τσικνοπέμπτη ΠΟΤΕ!

Τις Απόκριες μπορούν να μας τις στερήσουν, την Τσικνοπέμπτη ΠΟΤΕ!

Δυστυχώς, η πανδημία καλά κρατεί και το επόμενο «θύμα» της είναι οι φετινές απόκριες και ο εορτασμός τους. Με την ελπίδα, λοιπόν, ότι το φετινό Πάσχα θα είναι λίγο πιο αυθεντικό απ’ το περσινό, ας γιορτάσουμε την Τσικνοπέμπτη (την τελευταία ημέρα ακατάσχετης και ανερυθρίαστης κρεατοφαγίας πριν την Κυριακή της Ανάστασης) όπως της αρμόζει και ας μη μπορούμε να ξεχυθούμε στις ταβέρνες ή να καλέσουμε κόσμο στο σπίτι…

Μπορούμε, όμως, να φτιάξουμε μια γιορτινή ατμόσφαιρα, να βάλουμε τα καλά μας και να ετοιμάσουμε ένα σωστό τσιμπούσι που θα καεί ο κορονοϊός και το σύμπαν ολόκληρο!

Διακοσμούμε το σπίτι σαν να περιμένουμε τις απόκριες

Μόλις 10 μέρες απ’ το καρναβάλι απέχει η Τσικνοπέμπτη και γι’ αυτό, κάθε χρόνο, τα εστιατόρια και οι χασαποταβέρνες είναι διακοσμημένες με μάσκες, γιρλάντες και σερπαντίνες απ’ άκρη σ’ άκρη, ενώ και τα πιτσιρίκια βρίσκουν ευκαιρία να προβάρουν τις αποκριάτικες στολές τους. Ας κάνουμε το ίδιο, λοιπόν, για να αναβιώσουμε αυτή τη μοναδική γιορτινή ατμόσφαιρα που πάει γάντι με τα λιμπιστερά κοψίδια και το χύμα κρασάκι μας.

Κατεβάζουμε τις αποκριάτικες στολές για τα παιδιά

Δεν αρκεί, όμως, να ντύσουμε το σπίτι σε χρώματα καρναβαλιού… Οφείλουμε να κατεβάσουμε τις αποκριάτικες στολές των παιδιών και να στήσουμε ένα μικρό τριώδιο μέσα στο σπίτι, με μουσική, κέφι, γέλια – αλλά χωρίς χαρτοπόλεμο γιατί ποιος καθαρίζει μετά. Μπορούμε ακόμα και να φτιάξουμε καινούργιες στολές, από υλικά που έχουμε στο σπίτι και να δώσουμε στην ημέρα έναν ακόμα πιο ξεχωριστό τόνο.

Ψωνίζουμε κρέατα λες και έχουμε ταβέρνα

Τσικνοπέμπτη σημαίνει κρεατοφαγία μέχρι τελικής πτώσεως και μπορεί στην ταβέρνα να μην το παρακάνουμε επειδή πληρώνουμε κιόλας, αλλά στο σπίτι δεν χρειάζεται τσιγγουνιές. Ψωνίζουμε, λοιπόν, απ’ όλα τα καλά, λες και θα καλέσουμε όλη τη γειτονιά: σουβλάκια, παϊδάκια, μπριζολάκια, κεμπαπάκια, λουκάνικα και δε συμμαζεύεται. Και φυσικά, πατατούλες για αρκετές τηγανιές και τις απαραίτητες αγαπημένες... αλοιφές!

Βγάζουμε ψησταριά στο μπαλκόνι να μοσχομυρίσει η γειτονιά

Όπως και να το κάνουμε, η ευλογημένη αυτή ημέρα πήρε το όνομά της όχι απ’ το κρέας, αλλά απ’ την χαρακτηριστική μεθυστική μυρωδιά του καθώς ψήνεται στα κάρβουνα. Βγάζουμε, λοιπόν, την ψησταριά μας στο μπαλκόνι (με κρύο και με ζέστη, με ήλιο ή με βροχή) και φτιάχνουμε μια ωραία θράκα για να ψήσουμε τα κρέατά μας όπως πρέπει. Πετάμε τα κοψίδια μας στη σχάρα και περιμένουμε να μοσχομυρίσει όλη η γειτονιά!

Βάζουμε τα καλά μας, μουσική για γλέντι και απολαμβάνουμε

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια κανονική γιορτή και πρέπει να τιμήσουμε δεόντως. Βάζουμε, λοιπόν, τα γιορτινά μας και στρώνουμε το τραπέζι μας λες και είναι Πρωτοχρονιά (που δεν κάναμε όπως θέλαμε). Αρχίζουμε το τσιμπούσι από νωρίς το μεσημέρι με κρασάκι, μουσικές και χορούς και το πηγαίνουμε χορευτό ως αργά το βράδυ. Δεν ξεχνάμε, βέβαια, να αφήσουμε λίγο χώρο στην κοιλιά και για το κλασικό σιροπιαστό επιδόρπιο της γιαγιάς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v