Κούλουμα στο μπαλκόνι - πώς θα ανοίξουν αγορά και σχολεία μετά την Καθαρά Δευτέρα

Κούλουμα στο μπαλκόνι - πώς θα ανοίξουν αγορά και σχολεία μετά την Καθαρά Δευτέρα

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως, πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας, αλλά και της εκπαίδευσης», τόνισε σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη ο Κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να λύσει σύντομα τον γόρδιο δεσμό του lockdown ανοίγοντας λιανεμπόριο και σχολεία.

Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι το lockdown συνεχίζεται ως έχει μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα, κάτι που σημαίνει ότι τα φετινά κούλουμα δεν θα είναι όπως τα ξέραμε. Ειδικά στην Αττική, όπου η πίεση στο σύστημα υγείας είναι αυξημένη (η πληρότητα των ΜΕΘ για Covid φτάνει το 95%), οι επόμενες δύο εβδομάδες θα κρίνουν πολλά.

Παρ’ όλ’ αυτά, τα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται να βελτιωθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου κι έτσι η 16η ίσως σηματοδοτήσει την έναρξη της σταδιακής άρσης των ασφυκτικών για την αγορά μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το λιανεμπόριο θ’ ανοίξει πιθανότατα με τη μορφή του click away ή του click in shop και γι’ αυτό τον λόγο ετοιμάζεται ήδη από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η πλατφόρμα των SMS στο 13032. 

Όσο για τα σχολεία, ως πιθανότερη ημερομηνία ανοίγματος φέρεται η 22η Μαρτίου, ενώ αντίθετα με ότι είχε γίνει τις προηγούμενες φορές, δεν αποκλείεται ν’ ανοίξουν πρώτα τα Γυμνάσια και Λύκεια και ύστερα τα Δημοτικά. 

Εάν τα πράγματα εξελιχθούν κατ’ ευχήν, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πάρει σειρά και η εστίαση πριν από την κρίσιμη εορταστική περίοδο του Πάσχα. Άλλωστε, όπως παραδέχτηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης: «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για να παραμείνουμε κλειστοί. Εξαντλούνται οι δυνατότητες που έχουμε για να ενισχύουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.»

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι στην αισιοδοξία για την επόμενη μέρα έχει συμβάλλει και η ομαλή εξέλιξη του εμβολιασμού του πληθυσμού, μιας και βρισκόμαστε μια ανάσα από τον αριθμό ορόσημο του 1 εκ. εμβολιασμών

Πληροφορίες από: iefimerida.gr, thecaller.gr
v