Γυναίκα σημαίνει... δύναμη και ομορφιά!

Γυναίκα σημαίνει... δύναμη και ομορφιά!

Πολλά έχουν γραφτεί για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, διαχρονικά, αλλά και στην εποχή μας, που ο κόσμος έχει προοδεύσει και οι διακρίσεις βάσει φύλου στηλιτεύονται καθημερινά – κι ας μην έχουν εξαλειφθεί πλήρως. Ποια είναι όμως η ουσία, ποιο είναι το κρυστάλλινο απόσταγμα που προκύπτει από την εμπειρία του να είσαι γυναίκα σ’ έναν κόσμο μπερδεμένο – όλο απάθεια – που σε θαυμάζει και σε υποτιμά την ίδια στιγμή; Τι σημαίνει να είσαι ταυτόχρονα γυναίκα, εργαζόμενη, μητέρα, κόρη, σύζυγος και πολίτης;

Πυγμή

Πώς αλλιώς μπορεί να χαράξει τον δικό της δρόμο μια γυναίκα, αν δεν μάθει στη ζωή της να είναι αποφασισμένη και αποφασιστική. Να δείχνει πυγμή μεγαλύτερη της απαιτούμενης γιατί μεγαλύτερα είναι και τα ατέλειωτα εμπόδια που, ως γυναίκα, καλείται να υπερπηδήσει. Και πίσω απ’ το γλυκό, μειλίχιο παρουσιαστικό της, να σφίγγει τις γροθιές για να διεκδικήσει αυτό που της αξίζει – το καλύτερο!

Αυτοπεποίθηση

Να πιστεύεις στον εαυτό σου, ό,τι κι αν σου πούνε, όπως και αν σε κοιτάξουν. Αυτό σκοπεύω να λέω στην κόρη μου ξανά και ξανά, μέχρι να το πάρει απόφαση ότι τον εαυτό σου τον μετράς και τον προσδιορίζεις εσύ και μόνο εσύ, μακριά από γνώμες και προκαταλήψεις. Δεν είναι εύκολο για μια γυναίκα να σταθεί πάνω απ’ το βλέμμα των άλλων και να δει στον εαυτό της όλα εκείνα που ονειρεύεται, αλλά δεν έχει άλλη επιλογή παρά να το κάνει.

Πείσμα

Η ζωή κάθε γυναίκας, ακόμα και στην εποχή μας, περιλαμβάνει αρκετή ανασφάλεια, μπόλικη απόρριψη και πολλές κλειστές πόρτες. Οφείλει, λοιπόν, να σηκώνεται μετά από κάθε πτώση και να επιμένει, ώσπου να πετύχει αυτό που θέλει. Να πεισμώνει με κάθε όχι και κάθε υποτίμηση και να μην εγκαταλείπει τους στόχους της. Να προσπαθεί ξανά με περισσότερο πείσμα και προσήλωση απ’ ότι πριν.

Περηφάνεια

Οι γυναίκες καλούμαστε συχνά να είμαστε πιο μετρημένες απ’ ότι χρειάζεται, να μένουμε στο παρασκήνιο και να κάνουμε πίσω σε πράγματα και καταστάσεις που θα ‘πρεπε να βγαίνουμε μπροστά με θάρρος και τσαγανό. Είναι μονόδρομος, όμως, και γι’ αυτό πρέπει να νιώθουμε περήφανες γι’ αυτό που είμαστε και αντιπροσωπεύουμε. Περηφάνες για τον ρόλο μας στη φύση και την κοινωνία, ως γυναίκες, μητέρες και πολίτες.

Δύναμη

Ο μύθος του αδύνατου φύλου καλά κρατεί, εμείς όμως γνωρίζουμε καλά τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας. Τη δύναμη που μας επιτρέπει να μεγαλώνουμε ένα παιδί στα σπλάχνα μας ως τη μέρα που με αφόρητους πόνους το φέρνουμε στη ζωή. Τη δύναμη που μας κάνει υπομονετικές, στοργικές και υποστηρικτικές κόρες, φίλες, συζύγους και μανάδες. Τη δύναμη που δίνει δύναμη στους γύρω μας και κάνει τον κόσμο να γυρίζει αδιάκοπα.

Ομορφιά

Όλοι οι άνθρωποι είναι όμορφοι, ο καθένας με τον τρόπο του, όμως η γυναίκα είναι το σύμβολο της ομορφιάς και της αναζωογόνησης. Γι’ αυτό και η θεά της ομορφιάς ήταν γυναίκα – γιατί εμείς είμαστε αυτές που κάνουμε τον κόσμο ομορφότερο. Με την χάρη, τη λεπτότητα και την τρυφερότητά μας, αλλά και με τη δύναμη, το πάθος και την αγάπη μας για κάθε τι ωραίο – για την ομορφιά της ίδιας της ζωής που εμείς κυοφορούμε.

v