Έφηβος έσωσε τη ζωή βρέφους με τις γνώσεις πρώτων βοηθειών που διδάχθηκε στο σχολείο

Έφηβος έσωσε τη ζωή βρέφους με τις γνώσεις πρώτων βοηθειών που διδάχθηκε στο σχολείο

Έχουμε αναφερθεί πάρα πολλές φορές στη χρησιμότητα του να μαθαίνουν τα παιδιά πρώτες βοήθειες στο σχολείο. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που τέτοιες γνώσεις έχουν αποδειχθεί σωτήριες και στην πράξη. Όπως στην περίπτωση αυτού του έφηβου, ο οποίος είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει όσα έμαθε σε ένα βρέφος μόλις 6 μηνών, σώζωντας κυριολεκτικά τη ζωή του.

Όταν δεν έχει σχολείο, ο Σάβιον Χάρις εργάζεται σε ένα Ταϊλανδέζικο εστιατόριο. Ένα Σάββατο, την ώρα που τελείωνε τη βάρδιά του, άκουσε την αφεντικίνα του να κατεβαίνει τρέχοντας τις σκάλες, φωνάζοντας βοήθεια.

Έτρεξε αμέσως να βοηθήσει και είδε τη γυναίκα να κρατά στα χέρια της τον 6 μηνών γιο της, ο οποίος είχε αρχίσει να γίνεται μπλε – δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμέσως, ο θαρραλέος έφηβος έβαλε σε εφαρμογή όσα είχε μάθει πρόσφατα στο σχολείο του, στο μάθημα πρώτων βοηθειών. Ενώ μιλούσε ταυτόχρονα με τους διασώστες που ήταν καθ’ οδόν, έκανε τις απαραίτητες ενέργειες (πιέσεις στήθους κλπ.) για να επαναφέρει το παιδί στη ζωή.

«Μετά από μερικές πιέσεις στο σωστό σημείο το μωρό άρχισε να κλαίει», είπε ο Σάβιον στα τοπικά νέα, «οπότε ήξερα ότι είχα καταφέρει να περάσει αέρας στα πνευμόνια του. Όταν άρχισε να ξαναβρίσκει το χρώμα του ήρθε το ασθενοφόρο και ανέλαβαν οι ειδικοί.»

«Κράτησε ελάχιστα λεπτά», συνέχισε, «αλλά ήταν τα πιο έντονα λεπτά της ζωής μου».

Ο νεαρός, που έχει παρακολουθήσει ένα εκτενές πρόγραμμα σπουδών πάνω στις πρώτες βοήθειες, έχει ήδη όνειρο να γίνει νοσηλευτής στην πρώτη γραμμή, μόλις αποφοιτήσει απ’ το κολέγιο.

Λίγες ώρες μετά, η διοίκηση του σχολείου του εξέφρασε επίσημα το πόσο υπερήφανοι είναι που ένας μαθητής τους έκανε κάτι τόσο θαρραλέο: «Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι που, στην κρίσιμη στιγμή, ο Σάβιον Χάρις έκανε πράξη όσα έμαθε στο σχολείο μας. Είναι μια ζωντανή απόδειξη για τους λόγους που το μάθημα πρώτων βοηθειών είναι τόσο σημαντικό για το πρόγραμμά μας.»

Πηγή: people.com
v