Οι πολλές ώρες στην οθόνη αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας στα έφηβα κορίτσια

Οι πολλές ώρες στην οθόνη αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας στα έφηβα κορίτσια

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας για τους εφήβους έχει αυξηθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα, προειδοποιεί τους γονείς πως ο κίνδυνος είναι ακόμα υψηλότερος για τα έφηβα κορίτσια που περνούν πολλές ώρες μπροστά στις οθόνες όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους, αλλά και στην 3η δεκαετία της ζωής τους. Κι όταν λέμε οθόνες στην εποχή μας, εννοούμε κυρίως μέσα κοινωνικής δικτύωσης...

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Youth and Adolescence, πραγματοποιήθηκε σε περίοδο δέκα ετών και έλαβαν μέρος 500 έφηβοι ηλικίας 12-15 ετών, από τους οποίους το 51% ήταν γένους θηλυκού. Τα παιδιά που παρουσιάσαν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας ήταν κορίτσια που περνούν πολλές ώρες της μέρας μπροστά σε μια οθόνη, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης, των βιντεοπαιχνιδιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Κινδυνεύουν κορίτσια που χρησιμοποιούν social media από τα 13

Η υπεύθυνη της μελέτης, Sarah Coyne, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Βρήκαμε ότι τα κορίτσια που άρχισαν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για 2-3 ώρες την ημέρα στα 13 τους, σταδιακά αύξησαν τον χρόνο που περνούσαν μπροστά στην οθόνη και παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα κινδύνου αυτοκτονίας στην εφηβεία». Ωστόσο, οι 2-3 ώρες είναι πολύ λίγες αφού οι έφηβοι περνούν κατά μέσο όρο 7 ώρες την ημέρα μπροστά από το κινητό ή το Laptop τους, εκτός από τον χρόνο που αφιερώνουν σε σχολικές εργασίες ή άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. 

Τα αγόρια διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο

Τα αγόρια με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας έκαναν επίσης αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά επηρεάζονται λιγότερο. 

Τα κορίτσια κάνουν συγκρίσεις με άλλους χρήστες των social media

Η Sarah Coyne εξηγεί ότι τα αγόρια λειτουργούν διαφορετικά από τα κορίτσια: «Γνωρίζουμε ότι τα κορίτσια τείνουν να εσωτερικεύουν τα αρνητικά τους συναισθήματα και να βιώνουν τη δυσφορία τους για τις σχέσεις τους διαφορετικά από τα αγόρια. Πολύ συχνά (αλλά όχι πάντα!), αυτή η δυσφορία προκύπτει από την αλληλεπίδρασή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως όταν αρχίζουν να συγκρίνουν τις σχέσεις τους ή τη ζωή τους με άλλους χρήστες των social media». 

Πηγή: verywellfamily.com

v