«Εκτός από μαμά είμαι και φίλη των παιδιών μου κι ας μου έλεγαν ότι αυτά δεν πάνε μαζί»

«Εκτός από μαμά είμαι και φίλη των παιδιών μου κι ας μου έλεγαν ότι αυτά δεν πάνε μαζί»

Προκειμένου να μην κλονιστούν οι οικογενειακές ισορροπίες και παραβιαστούν τα όρια που πασχίζουμε να θέσουμε απ' όταν τα παιδιά μας είναι μικρά, αρκετοί γονείς επιλέγουν να μην έχουν τον ρόλο του «φίλου» στη ζωή των σπλάχνων τους. Αυτή η μαμά ωστόσο, έχει διαφορετική άποψη και συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό μαζί της.

«Η λέξη φίλος είναι συνδεδεμένη με την αγάπη και την εκτίμηση.

Όταν ήμουν μικρή, θυμάμαι τον πατριό μου να λέει πολλές φορές "αν προσπαθήσεις να γίνεις φίλος με τα παιδιά σου, θα σε εκμεταλλευτούν!". Υποθέτω ότι πίστευε ολόψυχα αυτά τα λόγια. Δεν ήταν φιλικός με μένα ή τους αδελφούς μου και μας φερόταν πολύ άσχημα.

Όταν έμεινα έγκυος στο πρώτο μου παιδί το μόνο που ήθελα ήταν να κάνω τα πάντα διαφορετικά από τους γονείς μου.

Έχω δύο παιδιά τώρα - μια μεγάλη κόρη κι ένα μικρό αγόρι. Είμαι φίλη με τα παιδιά μου και το δηλώνω περήφανα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω κάνει λάθη ως γονέας, αλλά εργάζομαι σκληρά για να μάθω από αυτά τα λάθη και για να γίνω καλύτερη. Θέλω να είμαι δίπλα τους και γι' αυτό είμαι φίλη τους-για να γνωρίσω τα παιδιά μου και να τα μάθω.

Είμαι αυτή η φίλη που δεν θα τους προδώσει ποτέ και θα θέλει μόνο το καλό τους!

Καθώς μεγάλωνε η κόρη μου (τώρα πλέον είναι ενήλικη) συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό ήταν για εκείνη να με εμπιστεύεται και να μου μιλάει για όσα την απασχολούσαν. Στην αρχή, δεν μου μιλούσε και είχαμε απομακρυνθεί. Είμαι η μαμά της και υπάρχουν χίλια δυο πράγματα για τα οποία δεν θέλει να με στενοχωρήσει ή να με απογοητεύσει.

Ευτυχώς, όμως, γρήγορα κατάλαβα ότι το παιδί μου ήθελε μια φίλη να της σταθεί και να την ακούσει και με χαρά ανέλαβα αυτόν τον ρόλο.

Το ίδιο προσπαθώ να κάνω και με τον γιο μου. Μπορούμε να είμαστε φίλοι με τα παιδιά μας χωρίς να περνάμε τα όρια. 

Στη ζωή τους θα υπάρξουν πραγματικά δύσκολες στιγμές και ελπίζω τότε τα παιδιά μου να γνωρίζουν ότι είμαι το καταφύγιό τους. Ένα ασφαλές μέρος για να μιλήσουν, να παραπονεθούν κι αν θέλουν να ζητήσουν τη συμβουλή μου. Η απόφαση θα είναι δική τους, αλλά θα είμαι δίπλα τους σε οποιαδήποτε επιλογή τους. Από την πείρα μου ξέρω ότι αν είμαι καλή φίλη, θα με ακούν λίγο παραπάνω...»

Ελεύθερη μετάφραση από herviewfromehome.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v