Οκτώβριος: Μήνας κατά του Καρκίνου του Μαστού

Οκτώβριος: Μήνας κατά του Καρκίνου του Μαστού

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως «Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού» και δεν είναι λίγες οι οργανώσεις, οι σύλλογοι αλλά και τα ιατρικά κέντρα που συμβάλλουν στην πρόληψη με εκδηλώσεις και προσφορές δωρεάν -ή οικονομικότερων- διαγνωστικών εξετάσεων για όλο τον μήνα.

«Η σημασία της σωστής πρόληψης και έγκαιρης θεραπείας είναι κατανοητή, αν αναλογιστούμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη. Περίπου 1 στις 8 με 10 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας, εντοπίζονται περίπου 4.500 νέα περιστατικά και από αυτές 1.500 περίπου χάνουν τη ζωή τους», αναφέρει σχετικά ο μαιευτήρας-χειρούργος Γυναικολόγος κ. Παναγιώτης Χριστόπουλος στο Iatronet.gr.

Διευκρινίζει, όμως, πως «ο καρκίνος αυτός είναι θεραπεύσιμος εφόσον ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο, κάνοντας έτσι ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση. Αν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό ίασης ξεπερνά πολλές φορές το 97%».

Δράσεις και εκδηλώσεις

* Κινητή Μονάδα Μαστογράφου θα βρίσκεται σε διάφορες περιοχές της Σητείας Κρήτης έως την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου προκειμένου να εξεταστούν δωρεάν όσες γυναίκες επιθυμούν (η δράση οργανώνεται από τον Δήμο σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης).

* Δωρεάν προληπτικό έλεγχος γυναικών για τον καρκίνο του μαστού διοργανώνει το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρία Νόσων Μαστού, την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, ώρα 8.00 με 15.00 στο Κέντρο Υγείας.

* Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού σε ειδική τιμή προσφέρει έως και την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου το Ιασώ General. Πιο συγκεκριμένα, ο έλεγχος περιλαμβάνει κλινική εξέταση μαστών από χειρουργούς μαστού, ψηφιακή μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών στην τιμή των 80 ευρώ.

* Το σύγχρονο διαγνωστικό κέντρο Ιατρική Πρόληψη προσφέρει την δυνατότητα διενέργειας Ψηφιακής Μαστογραφίας στην προνομιακή τιμή των 50 ευρώ για όλο τον Οκτώβριο.

* Ακόμα, ο σύλλογος Γυναικών με καρκίνο μαστού Άλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης καλεί κάθε ενδιαφερόμενη για καφέ ή κρασί την Τρίτη 9 Οκτωβρίου από τις 17.00 έως τις 23.00 στο καφέ Melia (Μητροπόλεως & Μητροπολίτου Ιωσήφ) για ανταλλαγή νέων και απόψεων (τιμή: 5 ευρώ).

Στην αγορά

Τα δημοφιλή μανό Essie διαθέτουν μέρος των εσόδων που θα συγκεντρωθούν από την συλλογή “Breast Cancer Awareness 2012 Collection” στην υποστήριξη της έρευνας για την θεραπεία κατά του καρκίνου του στήθους. Αντίστοιχη δράση πραγματοποιείται και από την συλλογή βερνικιών Jessica Spicy Dream και, συγκεκριμένα, την σειρά “Colour the cure”, η οποία διατίθεται από τα Νύχι-Νύχι Beauty Lounge.

Ακόμα, τα έσοδα από τα βραχιολάκια Pink Ribbon που σχεδιάστηκαν και φέτος από τον Δούκα για την Estee Lauder και πωλούνται προς 10 ευρώ, θα δοθούν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής». Τα βραχιόλια διατίθενται στα σημεία πώλησης προϊόντων Estee Lauder.

Καρκίνος του μαστού: Ευπαθείς ομάδες και συμπτώματα

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού έχουν να κάνουν τόσο με τις καθημερινές συνήθειες μιας γυναίκας (π.χ. απουσία άσκησης, κακή διατροφή, αυξημένο σωματικό βάρος, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα) όσο και με κληρονομική προδιάθεση, μέσω κάποιων γονιδίων. Επίσης, αυξημένη προδιάθεση έχουν γυναίκες με ιστορικό καλοηθών παθήσεων του μαστού, πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία, μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες κ.α.

Το συχνότερα συμπτώματα είναι:

Ογκίδιο στον μαστό

Αλλαγές στο δέρμα, στη θηλή ή στο μέγεθος του μαστού

Έκκριση υγρού από την θηλή

Φυσικά, τα συμπτώματα αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα καρκίνο του μαστού. Απαιτούν, όμως, την άμεση εξέταση από γυναικολόγο και -εφόσον κριθεί απαραίτητο- μαστογραφία, εξέταση που ανιχνεύει όγκους πολύ μικρού μεγέθους πριν ακόμα γίνουν ψηλαφητοί.

Οι γιατροί συστήνουν, εφόσον δεν έχει χρειαστεί νωρίτερα, μία πρώτη μαστογραφία να γίνεται στην γυναίκα σε ηλικία μεταξύ 35-40 ετών και στην συνέχεια να πραγματοποιείται μία μαστογραφία κάθε χρόνο.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v