Τα 4 στάδια που περνάει κάθε σχέση μαμάς - κόρης

Τα 4 στάδια που περνάει κάθε σχέση μαμάς - κόρης

H σχέση μητέρας - κόρης δεν είναι ούτε η πιο απλή, ούτε η πιο εύκολη του κόσμου. Πρόκειται για δύο άτομα του ίδιου γένους που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους και η σχέση τους περνάει από σαράντα κύματα. Για την ακρίβεια, περνάει από 4 στάδια που είναι κοινά σχεδόν για όλες τις μαμάδες με τις κόρες τους. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, η αγάπη που τις ενώνει είναι αδιαπραγμάτευτη και μοναδική.

Στάδιο 1ο (μέχρι την προεφηβεία): είσαι όλη της η ζωή!

Από την μέρα που γεννιέται μέχρι εκείνη τη στιγμή που κλείνει για πρώτη φορά την πόρτα του δωματίου της για να μείνει μόνη της, η κόρη σας είναι ο πιο πιστός σας θαυμαστής. Τρελά ερωτευμένη με τη μαμά της τη θέλει δίπλα της συνέχεια: όταν τρώει, όταν παίζει, όταν έχει τα κέφια της, όταν είναι στεναχωρημένη, πριν κοιμηθεί, όσο κοιμάται, συνέχεια!

Η ζωή της γυρίζει γύρω από μας και, αν και μερικές η σχέση γίνεται ασφυκτική, είναι με μία λέξη μαγική! Ο έρωτας είναι αμοιβαίος και, μεταξύ μας, αποκλειστικός. Δεν χωράει κανείς ανάμεσά σας και παρά το ότι συχνά βγάζει η μία την άλλη εκτός εαυτού, είναι η περίοδος που γνωρίζεστε και είστε τρελές η μία για την άλλη.

Στάδιο 2ο (εφηβεία): δεν θέλει ούτε να σε βλέπει

Και μια μέρα, έρχεται η στιγμή που θα σου κλείσει την πόρτα στα μούτρα επειδή δεν την καταλαβαίνεις και θέλει να μείνει μόνη της. Η σχέση σας περνάει κρίση. Οτιδήποτε κακό κι αν της συμβεί, είστε ο πρώτος (και μοναδικός!) ένοχος. Φταίτε που την πιέζετε να διαβάσει και να φάει σωστά, που την αναγκάζετε να αφήσει το κινητό στην άκρη, που την απομακρύνετε από τις φίλες της, που δεν την ακούτε, που δεν την καταλαβαίνετε, που υπάρχετε και που αναπνέετε. 

Ωστόσο, στα δύσκολα τρέχει ξανά στην αγκαλιά σας να σας συμβουλευτεί ή να ζητήσει απλά παρηγοριά. Παρόλο που είστε ο νούμερο ένας εχθρός της, μέσα της γνωρίζει ότι θέλετε το καλό της και βασίζεται στα όρια που θα της βάλετε. Οπότε μην τρελαίνεστε, τα καλύτερα έρχονται…

Στάδιο 3ο (η πρώτη νεότητα): επιτέλους φίλες!

Για άλλους έρχονται νωρίς, για άλλους λίγο αργότερο. Το μόνο σίγουρο είναι πως λίγο μετά την ενηλικίωση, η κόρη σας θα έρθει ξανά κοντά σας. Αυτή τη φορά όχι σαν το κοριτσάκι που χρειάζεται τη φροντίδα και την προστασία σας, αλλά σαν φίλη σας. 

Μπορεί να σας μιλήσει για τα πάντα (ή σχεδόν), χαίρεται να σας συστήνει στους φίλους της, βγαίνετε μαζί για φαγητό και σας τηλεφωνεί συχνά - κάποιες φορές, μάλιστα, πολύ συχνα! Όταν φτάσετε σ’ αυτό το στάδιο, σας αξίζουν συγχαρητήρια. Περάσατε τα δύσκολα και πλέον απολαμβάνετε την ομορφότερη σχέση της ζωής σας.


Στάδιο 4 (ωρίμανση): γίνεται η μαμά σου

Σταδιακά, και χωρίς να το καταλάβετε, τα χρόνια περνούν και η κόρη σας έχει αυτονομηθεί. Μπορεί να δουλεύει, να έχει οικογένεια, να ζει μακριά από εσάς, αλλά ποτέ δεν ξεχνάτε η μία την άλλη. Η σχέση σας έχει ζυμωθεί μέσα από δυσκολίες και άπειρες όμορφες στιγμές και το κοριτσάκι σας, που πλέον είναι γυναίκα, είναι έτοιμη να σας φροντίσει. 

Ένα στάδιο που δεν είναι εύκολο να αποδεχτούμε εμείς οι μαμάδες αφού ο ρόλος μας είναι να δίνουμε στα παιδιά μας, αλλά είναι αναπόφευκτο. Τα γηρατειά είναι αμείλικτα και χρειαζόμαστε κοντά μας τους ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και αγαπάμε. Και φυσικά, δεν εμπιστευόμαστε και δεν αγαπάμε κανέναν άλλον περισσότερο από την κόρη μας!

v