Ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων: αναγκαίος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων: αναγκαίος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, απαντώντας σε προσφυγή γονιών που τα παιδιά τους δεν έγιναν δεκτά σε νηπιαγωγεία της Τσεχίας επειδή δεν ήταν εμβολιασμένα, απεφάνθη πως «σε μία δημοκρατική κοινωνία, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος!»

Στην Τσεχία, όπως και στη χώρα μας, η νομοθεσία καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά εννέα παιδιών ασθενειών όπως ο τέτανος, ο κοκκύτης, η ηπατίτιδα Β και η ιλαρά. Όταν λοιπόν επιβλήθηκε πρόστιμο στους γονείς που αρνήθηκαν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ενώ απαγορεύτηκε και η εγγραφή τους στο νηπιαγωγείο, εκείνοι προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Επικαλούμενοι το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, ζήτησαν να αφαιρεθεί το πρόστιμο αλλά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν τους δικαίωσε. Αντίθετα, έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του σχετικού άρθρου.

Μάλιστα στο πλαίσιο και της συζήτηση που έχει ανοίξει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, ο ειδικός νομικός του Δικαστηρίου είπε πως «η απόφαση στηρίζει την δυνατότητα μίας εμβολιαστικής υποχρέωσης υπό όρους στο πλαίσιο της παρούσας επιδημίας της Covid-19» και συμπλήρωσε: 

«Ο στόχος πρέπει να είναι ότι κάθε παιδί θα πρέπει να προστατεύεται από σοβαρές ασθένειες, μέσω χορήγησης εμβολίου ή μέσω της ανοσίας της αγέλης από το μαζικό εμβολιασμό των πληθυσμών».

Μητσοτάκης: «Υποχρεωτικός ο εμβολιασμό των υγειονομικών από τον Σεπτέμβριο»

Σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού στη χώρα μας, προς το παρόν υπάρχουν σκέψεις να γίνει υποχρεωτικό μόνο στους υγειονομικούς. Με αφορμή την άρνηση μεγάλου ποσοστού υγειονομικών να εμβολιαστούν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο. 

Στη συνέντευξή του στη Μάρα Ζαχαρέα και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τόνισε ότι «δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι.

Για τους υγειονομικούς τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία».

Πηγή: thetoc

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v