Νονοί, μην ξεχνάτε τα βαφτιστήρια σας! Η αποστολή σας είναι ιερή

Νονοί, μην ξεχνάτε τα βαφτιστήρια σας! Η αποστολή σας είναι ιερή

Μία από τις πιο έντονες παιδικές μας πασχαλινές αναμνήσεις είναι όταν περιμέναμε πώς και πώς να δούμε τι λαμπάδα μας είχε πάρει ο νονός ή η νονά μας. Να χαρούμε, να την περιεργαστούμε και ύστερα και να την αφήσουμε στην άκρη ως την Ανάσταση που θα την κρατάμε με καμάρι καθώς μεταφέρουμε το άγιο Φως. Είναι μια όμορφη ανάμνηση που, δυστυχώς, δεν μοιράζονται όλα τα παιδιά, αφού δεν είναι όλοι οι νονοί συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Και είναι κρίμα, γιατί είναι τόσο απλό το να χαρίσεις χαρά σε ένα παιδί που αξίζει να βάλεις όλα τ’ άλλα στην άκρη. Ειδικά, εάν είσαι ο πνευματικός του γονιός!

Δεν γίνατε νονοί για τον τίτλο

Όταν σας έγινε η πρόταση να αναλάβετε τον θεάρεστο ρόλο του νονού, δεχτήκατε, όχι επειδή σας έλειπε ένας τίτλος δίπλα απ’ το όνομά σας, αλλά για να βιώσετε αυτήν την υπέροχη εμπειρία. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, για ποιον λόγο είπατε το «ναι» σε κάτι τόσο σοβαρό και φερθείτε με την ανάλογη υπευθυνότητα. Ακόμα κι αν σας φαίνεται αγγαρεία ή δεν προλαβαίνετε, η χαρά του βαφτιστηριού σας θα σας αποζημιώσει όσο τίποτα.

Ούτε για την κουμπαριά

Τώρα αν γίνατε νονοί για άλλους λόγους, π.χ. συμφέροντος, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να την πληρώσει το παιδί. Όποιας φύσης και αν είναι η σχέση με τους γονείς τους, ακόμα και αν ο αρχικός σκοπός δεν υφίσταται πια, δεν παύετε να είστε οι νονοί του παιδιού – έχετε αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Κάντε λοιπόν τα δέοντα γιατί τα παιδιά βλέπουν με πιο αγνά μάτια από εμάς και δεν εκλογικεύουν την αδιαφορία μας.

Η αδιαφορία σας πληγώνει τα παιδιά

Γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ιερή συμφωνία σας με τους γονείς, έχουν αντίκτυπο πρωτίστως στα παιδιά. Εκείνα είναι που πληγώνονται από την αδιαφορία σας, βασανίζονται από αναπάντητα ερωτήματα και νιώθουν ένα έντονο άισθημα απόρριψης που δεν αξίζει σε κανέναν, πόσο μάλλον σε μικρά παιδιά. Είναι άδικο, η δική σας ανευθυνότητα να επηρεάζει την ψυχούλα τους στα καλύτερα χρόνια της ζωής τους.

Και τους στερεί από όμορφες παιδικές στιγμές

Εσείς μπορεί να έχετε τους λόγους σας που απομακρυνθήκατε από τους γονείς του βαφτιστηριού σας και να έχετε και όλα τα δίκια του κόσμου. Δεν έχετε δίκιο όμως να στερείτε από το παιδί μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές των παιδικών του χρόνων, τη χαρά που νιώθει όταν παίρνει τις αγκαλιές και τα δώρα σας ή τη λαμπάδα του τις άγιες μέρες του Πάσχα… είναι ανεκτίμητα όλα αυτά και τα στερείστε κι εσείς μαζί του.

Η αποστολή σας είναι… ιερή!

Και μην ξεχνάτε ότι ο θεσμός του πνευματικού γονιού δεν είναι καθόλου εθιμοτυπικός. Έχετε την ευλογία της εκκλησίας να γίνετε δεύτεροι γονείς για το βαφτιστήρι σας και να θεμελιώσετε μια σχέση που θα γεμίζει ακόμα περισσότερο τη ζωή όλων σας. Ο ρόλος σας δεν είναι αναπληρωματικός, αλλά συμπληρωματικός, και μπορείτε να δώσετε πάρα πολλά στο ανάδοχο παιδί σας, αρκεί να το θελήσετε με όλη σας την καρδιά!

v