«Γέννησα με καισαρική γιατί φοβόμουν τον πόνο του φυσιολογικού τοκετού»

«Γέννησα με καισαρική γιατί φοβόμουν τον πόνο του φυσιολογικού τοκετού»

Η εμπειρία της γέννας είναι μοναδική και ταυτόχρονα τρομακτική. Μάλιστα, αυτή η μαμά διαγνώστηκε με... τοκοφοβία, δηλαδή με υπέρμετρο φόβο για τη διαδικασία του τοκετού που μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή του. Γι' αυτό τον λόγο επέλεξε να γεννήσει με καισαρική.

Η  Rachel Allen δεν άντεχε στην ιδέα να γεννήσει φυσιολογικά, καθώς η διαδικασία του τοκετού τη φόβιζε σε μεγάλο βαθμό. Η ίδια είπε «Ήμουν τρομοκρατημένη να γεννήσω. Η σκέψη του αίματος και του πόνου με τάραζε- δεν μπορούσα να το αντιμετωπίσω. Η καισαρική ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα ποτέ. Ίσως να μην ήμουν η μητέρα που είμαι σήμερα, αν δεν είχα επιλέξει αυτό τον δρόμο».

Αρκετοί ειδικοί κατηγορούν, εν μέρει, τα κοινωνικά μέσα για την επιλογή γυναικών να γεννήσουν με καισαρική ενώ δεν έχουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα, καθώς όλο και περισσότερες μαμάδες μοιράζονται δημόσια και με λεπτομέρειες τις οδυνηρές εμπειρίες τους από τον τοκετό.

«Μεγαλώνοντας άκουγα ανατριχιαστικές ιστορίες για τοκετούς που διαρκούσαν μέχρι και 40 ώρες. Ήξερα ότι δεν θα μπορούσα να το κάνω» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι όταν συνειδητοποίησε τον φόβο της, πολύ καιρό πριν μείνει έγκυος απευθύνθηκε σε ψυχολόγο για να το λύσει.

Όταν έμεινε έγκυος η καισαρική ήταν μονόδρομος. Η φοβία της δεν είχε θεραπευτεί και δεν ήθελε να το ρισκάρει. «Στο μυαλό μου δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Μια μαία προσπάθησε να με πείσει ότι έτσι αισθάνονται όλες οι μαμάδες, όμως, η δική μου περίπτωση ήταν διαφορετική.»

Λίγους μήνες μετά γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι τον Lewis. Όπως τόνισε «Τον λατρεύω, είναι η ζωή μου. Αλλά δεν θα νιώσω τύψεις για το πως γέννησα. Γιατί οι γυναίκες πρέπει να είναι ''μάρτυρες''; Είναι τοξικό να θεωρεί κανείς ότι μόνο η φυσιολογική γέννα αξίζει. Ο πόνος δεν είναι παράσημο τιμής.»

Πηγή: thesun.co.uk

v