Ο μεγαλύτερος φόβος των μαμάδων είναι... η γνώμη των άλλων μαμάδων γι' αυτές

Ο μεγαλύτερος φόβος των μαμάδων είναι... η γνώμη των άλλων μαμάδων γι αυτές

Στην εποχή μας, τώρα που οι περισσότεροι άνθρωποι μοιράζονται μέρος της ζωής τους online, γίνονται ταυτόχρονα και αποδέκτες της κριτικής των άλλων. Μια ομάδα ανθρώπων που το έχει ζήσει πιο έντονα όλο αυτό είναι οι μαμάδες που καθημερινά καλούνται να συγκριθούν μεταξύ τους, αλλά και να κριθούν από τρίτους, συχνά χωρίς κανένα τακτ ή επιφύλαξη.

Μια πρόφατη έρευνα, μάλιστα, που διεξήχθη για λογαριασμό της Kendamil, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το 80% των μαμάδων φοβούνται τη γνώμη των άλλων μαμάδων πιο πολύ από οτιδήποτε. Και όχι μόνο των άλλων μαμάδων, αλλά και των μαμάδων τους, των πεθερών τους, των φίλων τους και πάει λέγοντας.

Ιδιαίτερα επιρρεπείς σ’ αυτό φαίνεται ότι είναι οι νέες μαμάδες που έχουν τη φυσιολογική ανασφάλεια του αρχάριου και συχνά, όπως έγινε π.χ. εκτενώς στην καραντίνα, βρίσκονται να παλεύουν μόνες τους με τις καθημερινές προκλήσεις, μεγαλοποιώντας εν τέλει τα λάθη τους. 

Βέβαια, όπως τονίζει η ψυχολόγος Δρ. Όντρεϊ Τανγκ, είναι λάθος να συγκρινόμαστε διαρκώς και να επηρεαζόμαστε από τις γνώμες των άλλων αφού «όποιος δείχνει με το δάχτυλο συνήθως αποφεύγει να κοιτάξει μέσα του, βρίσκοντας έναν πιο αδύναμο για να στρέψει την προσοχή με φωνές και επικρίσεις. Τελικά, οι κακεντρέχειες αυτές τρέφονται από τις ανασφάλειές μας και καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Αυτό πρέπει να θυμόμαστε και να τις προσπερνάμε χωρίς πολλά πολλά.»

Μία από τις μαμάδες που πήρε μέρος στην έρευνα, η Φλόρενς Γκρέις, θυμάται το προηγούμενο καλοκαίρι που όντας μακριά από συγγενείς βρέθηκε να φροντίζει μόνη της το νεογέννητό της. Κάποια στιγμή, μια δήθεν φίλη την χλεύασε διαδικτυακά επειδή είχε αφήσει το μωρό εκτός σπιτιού με το ζιπουνάκι του μόνο. Ντροπιασμένη η Φλόρενς, την επόμενη μέρα έβγαλε το παιδί έξω ντυμένο κανονικά απλώς και μόνο για να το δει να κλαίει σε όλη τη διαδρομή επειδή ζεσταινόταν. Επηρεασμένη από τη βιαστική και κακεντρεχή γνώμη μια άλλης μαμάς, ταλαιπώρησε το μωρό της χωρίς λόγο.

Η έρευνα έδειξε επίσης τι φοβούνται οι μαμάδες περισσότερο ότι μπορεί να πυροδοτήσει την κριτική προς το πρόσωπό τους:
  • Ξέσπασμα του παιδιού σε δημόσιο χώρο
  • Διατροφή 
  • Δραστηριότητες με τη μαμά
  • Πειθαρχία
  • Ντύσιμο
  • Οθόνες
  • Δημόσιος θηλασμός
  • Γάλα σκόνη κλπ.
«Στην πραγματικότητα», λέει η Δρ. Τανγκ, «διαφορετικές μαμάδες έχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάθε ένα από τα παραπάνω ζητήματα και η κάθε μια ξέρει καλύτερα τι ταιριάζει στο παιδί της. Δεν χρειάζεται η αποδοχή των άλλων για να νιώθουμε σίγουρες για τις επιλογές μας.»

«Βέβαια», συμπληρώνει, «η κακόβουλη κριτική είναι λίγο δίκοπο μαχαίρι, αφού συχνά το κάνουν και οι μαμάδες που έχουν πέσει ήδη θύματα. Όταν αντιλαμβανόμαστε ότι γινόμαστε αυτό που φοβόμαστε, αντί να κρίνουμε, καλύτερα να πλησιάσουμε την άλλη μαμά με θετική διάθεση και να ρωτήσουμε αν χρειάζεται τη βοήθεια ή τη γνώμη μας. Όλες οι μαμάδες έχουμε νιώσει την ίδια πίεση να κάνουμε το σωστό και να είμαστε τέλειες, γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζουμε η μία την άλλη με αγάπη αντί για φθόνο και κακία.»

Πηγή: metro.co.uk
v