Mόνο με PCR ή rapid test θα ταξιδεύουν οι ανεμβολίαστοι στα νησιά

Mόνο με PCR ή rapid test θα ταξιδεύουν οι ανεμβολίαστοι στα νησιά

Στη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την υποχρέωση διενέργειας rapid test ή PCR για όσους ταξιδεύουν σε νησιά και δεν είναι εμβολιασμένοι. Το συγκεκριμένο μέτρο ωστόσο, δεν υιοθετήθηκε και σε μετακινήσεις με λεωφορεία και τρένα, τονίζοντας όμως πως η θέση αυτή θα επανεξεταστεί σύντομα.

Συγκεκριμένα όπως διαβάζουμε στο euro2day.gr από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου οι μετακινήσεις θα γίνονται ως εξής:

Ενήλικες: Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αρνητικό PCR 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών

Ανήλικους 12 – 17 ετών: Οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self test

Ανήλικοι κάτω των 12 ετών: Ελεύθερα

Παράλληλα, συνίσταται self test κατά την επιστροφή για όσους είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται:

  • Εύβοια, Λευκάδα και Σαλαμίνα 
  • Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.
  • Όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

v