Βασιλακόπουλος: τα παιδιά μπορούν να κάνουν εμβόλιο, δεν έχει μακροχρόνιες συνέπειες

Βασιλακόπουλος: τα παιδιά μπορούν να κάνουν εμβόλιο, δεν έχει μακροχρόνιες συνέπειες

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός, ξεκαθάρισε μιλώντας στο Mega o καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ τόνισε ότι οι γονείς δεν πρέπει να φοβούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους γιατί τα εμβόλια δεν έχουν μακροχρόνιες συνέπειες.

«Η μετάλλαξη Δέλτα θα μας φέρει πολλά κρούσματα, είναι 2 φορές πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος και είναι πολύ πιο εύκολο κάποιος που δεν είναι εμβολιασμένος να κολλήσει και να μεταδώσει τον ιό», διευκρίνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, «Είναι η μετάλλαξη που προβλέπεται ότι θα επικρατήσει σε όλη την Ευρώπη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Όμως, η αύξηση που έχουμε δει τις τελευταίες 2 εβδομάδες δεν οφείλεται μόνο στο ότι έχει αρχίσει να επικρατεί η Δέλτα, αλλά και στη δική μας συμπεριφορά.»

«Όταν είμαι εμβολιασμένος η πιθανότητα να νοσήσω είναι τρομερά μικρότερη. Και αν νοσήσω στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων θα νοσήσω πολύ ελαφριά. Δεν έχει καμία σχέση με το να νοσήσω με κορονοϊό και να είμαι ανεμβολίαστος», συνέχισε ο καθηγητής, «Το εμβόλιο μας δίνει μια πρωτεΐνη και εμείς φτιάχνουμε αντισώματα εναντίον της. Αν νοσήσω με φυσιολογικό τρόπο δεν εκτίθεμαι μόνο σε αυτή την πρωτεΐνη, αλλά και στις υπόλοιπες πρωτεΐνες του κορωνοϊού. Αν νοσήσει κάποιος ξέρει τι θα συμβεί μετά από κάποια χρόνια; Γιατί δεν απασχολεί τον κόσμο αυτό;»

«Το τέταρτο κύμα δεν θα σταματήσει αν δεν εμβολιαστούμε», τόνισε, «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα μέτρα έχουν ένα όριο. Δεν μπορώ χωρίς εμβόλιο να αντιμετωπίσω τον κορονοϊό, δεν μπορεί καμία χώρα στον κόσμο. Ό,τι μέτρα και να πάρουμε θα υπάρχει διασπορά. Δεν υπάρχει μαγική λύση. Δεν γίνεται να ανοίξουμε με ασφάλεια χωρίς να εμβολιαστούμε».

Όσο για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 που τρέχει τώρα κι έναν ενδεχόμενο εμβολιασμό παιδιών κάτω των 15 ετών, ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν ξεκάθαρος: «Όπως εμείς αγαπάμε τα παιδιά μας στην Ελλάδα, το ίδιο τα αγαπούν στην Αμερική και στον Καναδά, όπου έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια παιδιά χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Να εμβολιάσουν οι γονείς άφοβα τα παιδιά τους, δεν υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες, κανένα εμβόλιο δε βγάζει μακροχρόνιες συνέπειες. Στα παιδιά συνήθως ο ιός κάνει μια λοίμωξη που είναι πιο ελαφριά. Όμως, μέχρι τώρα δυστυχώς έχουμε θρηνήσει τρία ελληνόπουλα, και πολλά έχουν ζήσει μια τραυματική εμπειρία, να μπαίνουν στο νοσοκομείο και να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ χωρίς τους γονείς τους».

Τέλος, αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους ο καθηγητής είπε ότι «στην Ελλάδα πάντα υπάρχουν αντιδράσεις. Σε κάθε μέτρο υπάρχει αντίδραση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς και τους ανθρώπους που εργάζονται σε οίκους ευγηρίας. Για τους δασκάλους θα το θεωρούσα λογικό. Για τους φοιτητές, στα αμφιθέατρα θα μπορούσαν να έρχονται οι εμβολιασμένοι, και οι υπόλοιποι να κάνουν τηλεκπαίδευση».

Πηγή: thetoc.gr

v