Θλίψη για την καμένη γη στο Τατόι εκεί που άλλοτε αντηχούσαν οι παιδικές φωνές

Θλίψη για την καμένη γη στο Τατόι εκεί που άλλοτε αντηχούσαν οι παιδικές φωνές

Την ώρα που ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας φλέγεται ακόμη, εκεί που η φωτιά καταλάγιασε μένει πλέον να καταμετρηθούν οι πληγές και να δρομολογηθεί η επούλωσή τους. Μία από τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας είναι και η αποκατάσταση των δασικών περιοχών που καταστράφηκαν από τη μανία της πύρινης λαίλαπας.

Στην Αττική, ένας πνεύμονας που πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα είναι το Κτήμα Τατοΐου, η κατάφυτη έκταση πρασίνου των 42.000 στρεμμάτων. Εκεί θα ξεκινήσουν άμεσα οι αναδασώσεις χάρη στην άμεση ευαισθητοποίηση των πολιτών, που στέλνουν ήδη τις γενναιόδωρες δωρεές τους, αλλά και τις οργανωμένες πρωτοβουλίες του Συλλόγου Φίλων του Κτήματος Τατοΐου.

Δυστυχώς, στο κτήμα όπου άλλοτε αντηχούσαν οι παιδικές φωνές, οι πύρινες γλώσσες εισέβαλλαν από την Τρίτη και μέχρι την Παρασκευή κατέκαψαν ένα πολύ μεγάλο μέρος της δασικής περιοχής

Χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, μεταξύ των οποίων η υπέροχη διαδρομή προς την τεχνητή λίμνη Κιθάρα, οι περιβάλλοντες χώροι πρασίνου του κεντρικού Ανακτόρου, της πισίνας, του κτιρίου του Υπασπιστηρίου και του βασιλικού κοιμητηρίου ενώ ζημιές έχουν υποστεί το ολόκληρο το κτίριο του Διευθυντηρίου και η στέγη του κτιρίου του ανακτορικού προσωπικού. 

Όσον αφορά στα κοντέινερς όπου φυλάσσονταν τα πολύτιμα αντικείμενα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Πολιτισμού  και Πολιτισμού,  δεν έχουν επηρεαστεί,  εκτός από δύο που βρίσκοντας στο χώρο ανάμεσα στο κεντρικό Ανάκτορο  και την πισίνα και λειτουργούσαν το ένα ως χώροw για τα άτομα της ασφάλειας, και το δεύτερο ωε WC και αποθηκευτικός χώρος κάποιων αντικειμένων που δεν αξιολογήθηκαν ως σημαντικά γι΄αυτό και δεν φυλάχθηκαν μαζί με τα υπόλοιπα που βρίσκονται σε άλλο σημείο  του κτήματοις.

Η ανταπόκριση των ιδιωτών για την αποκατάσταση της μεγάλης αυτής καταστροφής υπήρξε, όπως μαθαίνουμε, άμεση και συγκινητική. Ήδη κατατέθηκε η πρώτη μεγάλη δωρεά ύψους 2.500 ευρώ, από άτομο που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με την ελπίδα να συνδράμουν όσο περισσότεροι γίνεται την προσπάθεια για την αναγέννηση του κτήματος από τις στάχτες του. Στο μεταξύ έχουν γίνει κι άλλες, χαμηλότερου ύψους δωρεές για τον ίδιο σκοπό ενώ καταφθάνουν διαρκώς και προσφορές δέντρων από φυτώρια όλης της χώρας αλλά και εθελοντικής εργασίας.

Παράλληλα ο Συλλόγου Φίλων του Κτήματος Τατοΐου πρόκειται να ανακοινώσει άμεσα την έναρξη την έναρξη του προγράμματος «Κάθε παιδί και ένα δέντρο για το Τατόι» μέσω του οποίου καλούνται οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να έρθουν στο Τατόι και να φυτέψουν από ένα δέντρο το οποίο θα φροντίζουν ποτίζοντάς το καθ’ όλη την φάση της ενηλικίωσής τους. Η ιδέα για το εν λόγω πρόγραμμα στηρίχθηκε σε αντίστοιχη πρωτοβουλία που είχε λάβει στο παρελθόν η Βασίλισσα Σοφία χάρη στην οποία φυτεύτηκαν όλοι οι λόφοι της Αθήνας με πρώτο τον λόφο Φιλοπάππου τον Νοέμβριο του 1901.

«Στόχος μας είναι, μέσω αυτού του προγράμματος, να ευαισθητοποιηθεί η νέα γενιά, να καλλιεργηθεί η συλλογική οικολογική συνείδηση και το δάσος του Τατοΐου να περάσει στη νεολαία της Ελλάδας που θα το αναστήσει με τα ίδια της τα χέρια» δήλωσε στο protothema.gr o Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Κτήματος Τατοΐου Βασίλης Κουτσαβλής, εκφράζοντας παράλληλα την βαθιά του συγκίνηση και τις ευχαριστίες προς όλους του δωρητές που έσπευσαν να βοηθήσουν.

Πηγή: protothema.gr

v