Νεογέννητο λίγων ωρών υποβλήθηκε σε 6ωρη επέμβαση καρδιάς και βγήκε νικητής

Νεογέννητο λίγων ωρών υποβλήθηκε σε 6ωρη επέμβαση καρδιάς και βγήκε νικητής

Ένα υγιές μωράκι, λίγες ώρες μετά τη γέννησή του, άρχισε ξαφνικά να μελανιάζει. Ο παιδίατρος που το παρακολουθούσε υποψιάστηκε αμέσως πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην καρδιά και μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε εξειδικευμένο νοσοκομείο.

Εκεί, διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο οξυγόνου του μωρού ήταν μόλις 40% και τέθηκε υπό τη φροντίδα του παιδοκαρδιολόγου Δρ. Λέιλ.

Το μωρό διαγνώστηκε με την σοβαρή καρδιακή πάθηση TAPVC (απόφραξη της υπερκαρδιακής ολικής ανώμαλης πνευμονικής φλεβικής σύνδεσης). Το ίδιο βράδυ, υποβλήθηκε σε επέμβαση 6 ωρών για να επιδιορθωθεί το σύνθετο καρδιακό ελάττωμα. 

Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά και το νεογέννητο αγοράκι, που έδειξε εξαιρετική δύναμη, πήρε εξιτήριο πριν από λίγες μέρες και βρίσκεται σπίτι με τους γονείς του. 

Ο Δρ Λέιλ είπε ότι αν δεν είχε γίνει η επέμβαση, το μωρό μπορεί να μην είχε επιβιώσει. «Είναι μια συγγενής ασθένεια. Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε νεογέννητο. Το συγκεκριμένο αγοράκι θα έχει μια απολύτως φυσιολογική ζωή και μπορεί ακόμη και να συμμετέχει σε ανταγωνιστικά αθλήματα. Ωστόσο, πρέπει να παρακολουθείται μία φορά το χρόνο».

Σε αυτή την περίπτωση, τα αγγεία που μεταφέρουν καθαρό αίμα από τους πνεύμονες αποστραγγίζονται μέσω του ήπατος. 

«Μόνο 2 στα 10.000 μωρά έχει πιθανότητες να γεννηθεί με TAPVC. Από αυτά, η συχνότητα απόφραξης του υπέρκαρδου TAPVC είναι πολύ μικρότερη. Τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να χειρουργούνται το συντομότερο δυνατό μετά τη γέννηση. Αν δεν χειρουργηθούν εγκαίρως, τα μωρά δεν μπορούν να επιβιώσουν. Το μικρό αγόρι ήταν ένας μαχητής και τα κατάφερε», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι το καρδιακό ελάττωμα μπορεί να ανιχνευθεί με υπερηχογράφημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά απαιτεί εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, όπως παιδοκαρδιολόγο και ειδικό εμβρυϊκής ιατρικής.

Πηγή: Τimes of India

v