Παιδίατρος: μη στέλνετε τα άρρωστα παιδιά σχολείο όταν έχουν ακόμα συμπτώματα

Παιδίατρος: μη στέλνετε τα άρρωστα παιδιά σχολείο όταν έχουν ακόμα συμπτώματα

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά, τα σχολεία άνοιξαν και οι πρώτες ιώσεις έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Πυρετός, βήχας, μύξες και άλλα συμπτώματα ταλαιπωρούν τα παιδιά που μένουν σπίτι και χάνουν διδακτικές ώρες.

Οι ιώσεις κάνουν τον κύκλο τους και περνούν. Οι μικροί μαθητές δεν είναι πια άρρωστοι, αλλά δεν είναι και εντελώς καλά και οι γονείς καλούνται να αποφασίσουν αν (και πότε) πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο.

Η παιδίατρος Νικολίτσα Κ. Κουτρουμάνη δίνει σαφείς οδηγίες για το πότε ένα άρρωστο παιδί πρέπει να επιστρέψει στις στις δραστηριότητές του, προειδοποιώντας ότι πρέπει να είναι ασυμπτωματικό για τουλάχιστον 24 με 48 ώρες:

«Πότε επιστρέφει το άρρωστο παιδί στις δραστηριότητές του;

Πολύ συχνά βιαζόμαστε να επιστρέψει το άρρωστο παιδί στις δραστηριότητές του και τους φίλους του, με αποτέλεσμα να μην έχει αναρρώσει πλήρως, να υποτροπιάζει ή να μεταδίδει την ίωση και σε άλλα παιδιά. Πολλές ιώσεις δε, ακολουθούν διφασική πορεία πυρετού.

Οπότε, πρέπει να θυμόμαστε ότι ένα παιδί με ίωση πρέπει να έχει τουλάχιστον 24-48 ώρες χωρίς κανένα σύμπτωμα ώστε να βγει από το σπίτι του (στον COVID-19 τροποποιούνται περαιτέρω οι οδηγίες λόγω και της καραντίνας). 

Η καταγραφή των συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας, διάρροιες κτλ) γίνεται με 24ωρα κι όχι με ημερολογιακές ημέρες. Δηλαδή, αν ένα παιδί ξεκινήσει πυρετό σήμερα στις 1:00 το μεσημέρι, ολοκληρώνει το 1ο 24ωρο πυρετού αύριο μεσημέρι 1:00μμ. Αντίστοιχα, η παύση των συμπτωμάτων αξιολογείται με 24ωρα. 

Δηλαδή, το παιδί που έκανε τελευταίο πυρετό σήμερα το απόγευμα, αύριο πρωί δεν πάει σχολείο. Το παιδί που ναι μεν είναι απύρετο περισσότερες από 24ωρες αλλά συνεχίζει να βήχει έντονα, πάλι δεν πάει σχολείο. Ούτε φυσικά σε άλλες δραστηριότητες όπως άθλημα, χόμπυ, παιδικά πάρτυ, παιδική χαρά, επίσκεψη σε φίλους κτλ. 

Πρέπει να δώσουμε χρόνο στο πάσχον παιδί να αναρρώσει καλά, να επανέλθει πλήρως το ανοσοποιητικό του, διότι είναι πιο επιρρεπές σε επόμενες ιώσεις και συνήθως με πιο βαριά πορεία. Επίσης, προστατεύσουμε από νόσηση και τα υπόλοιπα παιδιά».

v