Αντί για σύντροφος έχετε γίνει η μαμά του; 5 προειδοποιητικά σημάδια

Αντί για σύντροφος έχετε γίνει η μαμά του; 5 προειδοποιητικά σημάδια

Το στερεότυπο ότι οι γυναίκες είναι γεννημένες για να φροντίζουν αυτούς που αγαπούν φαίνεται πως κρατάει ακόμα γερά! Αυτό έκαναν οι γιαγιάδες μας, αυτό συνέχισαν να κάνουν (λίγο λιγότερο) οι μαμάδες μας και, απ’ ότι φαίνεται, η συνήθεια αυτή κληρονομήθηκε και σε αρκετές γυναίκες της γενιάς μας.

Ωστόσο, όταν η γυναίκα είναι εξ’ ολοκλήρου υπεύθυνη για το σπίτι, το φαγητό, τα παιδιά και συνάμα και τον σύζυγό της, παύει να είναι ισότιμη σύντροφος και μετατρέπεται σε «μαμά» του άντρα της. Πολλές φορές αυτό γίνεται χωρίς να το καταλάβετε, αλλά κάποια σημάδια μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι κάτι δεν γίνεται σωστά. 

Κάνετε πάντα όλες τις δουλειές στο σπίτι

«Είναι πολύ κουρασμένος μετά τη δουλειά, οπότε θα πλύνω εγώ τα πιάτα, δεν με πειράζει». Εάν είστε από τις γυναίκες που παίρνουν πάνω τους όλες τις δουλειές του σπιτιού, τότε κάτι δεν πάει καλά! Αυτό είναι κάτι που ζούμε όταν είμαστε παιδιά και η μαμά μας τρέχει από πίσω μας να μαζέψει τα πεταμένα ρούχα, να καθαρίσει τον νεροχύτη και να βάλει πλυντήριο γιατί αλλιώς δεν θα είχαμε τίποτα να φορέσουμε.

Εάν δεν θέλετε να έχετε τον ρόλο της «μαμάς» στη σχέση με τον σύντροφό σας, αφήστε τον να αναλάβει τις ευθύνες του και διεκδικήστε μια ισότιμη σχέση μαζί του. Οι δουλειές του σπιτιού και η φροντίδα των παιδιών πρέπει να μοιράζονται, ειδικά στις περιπτώσεις που δουλεύουν και οι δύο. Εξάλλου, η απόφαση να κάνετε οικογένεια ήταν και των δυο σας… 

Επεμβαίνετε στις φιλίες του

Ίσως θεωρείτε πως κάποιοι από τους φίλους του ασκούν κακή επιρροή επάνω του και προσπαθείτε με κάθε ευκαιρία να τους απομακρύνετε. Την ίδια στιγμή, τον πιέζετε να τηλεφωνήσει στους συγγενείς ή σε ανθρώπους που εσείς θέλετε κοντά του, ακόμα κι όταν εκείνος δεν έχει διάθεση να το κάνει. 

Σίγουρα αυτή η συμπεριφορά θυμίζει μαμά που θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο στη ζωή του παιδιού του και δεν αρμόζει στη σχέση δύο ενήλικων ανθρώπων. 

Αφήστε τον να διαχειριστεί μόνος του τις σχέσεις του και προσφέρετε τις συμβουλές σας μόνο όταν σας ζητηθεί. Έτσι κι αλλιώς, ούτε κι εσείς θα θέλατε να επεμβαίνει στη σχέση σας με τις φίλες σας και να τις κακολογεί. 

Επιλέγετε τα ρούχα του

Δεν είναι κακό να αγοράζουμε ενίοτε ρούχα για τον σύντροφό μας. Το πρόβλημα ξεκινά όταν όλα του ρούχα είναι αγορασμένα από τα χεράκια μας ενώ εκείνος είτε αδιαφορεί, είτε δεν του επιτρέπεται να έχει λόγο. 

Ο άντρας μας δεν είναι 2χρονο παιδί που θα βάλει ό,τι του πούμε επειδή ακόμα δεν έχει διαμορφώσει το δικό του γούστο. Σταματήστε να τον βλέπετε έτσι και αφήστε τον να φορέσει τα ρούχα που του αρέσουν, ακόμα κι όταν δεν σας βρίσκουν σύμφωνη. 

Κι αν αδιαφορεί για την εμφάνισή του και κυκλοφορεί ατημέλητος, είναι και πάλι δική του ευθύνη να το συνειδητοποιήσει και να το αλλάξει. Να θυμάστε πως δεν είστε η μαμά του, αλλά η σύντροφός του!

Του υπενθυμίζετε τις υποχρεώσεις του

Εάν είστε διαρκώς από πίσω του να του υπενθυμίζετε ποιον πρέπει να συναντήσει, πότε να πάρει το φάρμακό του ή τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του, αδικείται πρώτα την σχέση σας κι έπειτα τον σύντροφό σας. 

Οι ενήλικες, αντίθετα από τα μικρά παιδιά, είμαστε υπεύθυνοι για τον εαυτό μας και φροντίζουμε μόνοι μας για την ασφάλεια και την ευτυχία μας. Αυτή η συνθήκη όχι μόνο πρέπει να ισχύει σε έναν γάμο, αλλά αποτελεί βασικό θεμέλιο ώστε η σχέση μας να έχει διάρκεια, ισορροπία και ελευθερία. 

Δίνετε πολλά και δεν παίρνετε πίσω τίποτα 

Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή με τα παιδιά, ετοιμάσατε ένα υπέροχο δείπνο για τον σύντροφό σας καθώς και το αγαπημένο του γλυκό για να τον ευχαριστήσετε.  Εκείνος, όμως, θεώρησε όλα όσα κάνατε δεδομένα και όχι μόνο δεν είπε ευχαριστώ, αλλά δεν έκανε τίποτα ευγενικό ως αντάλλαγμα. Με λίγα λόγια, βάλατε τις δικές του ανάγκες πάνω από τις δικές σας, όπως ακριβώς κάνουν οι γονείς με τα παιδιά τους. 

Δεν είστε, όμως, η μητέρα του αλλά η γυναίκα του και πρέπει να μοιράζεστε τα βάρη και τις ευθύνες. Την επόμενη φορά που θέλετε να κάνετε κάτι ωραίο για τους δυο σας, μπορεί να συμμετέχει και εκείνος. Μαγειρέψτε ένα ωραίο δείπνο μαζί, κάντε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα με μια βόλτα στην παραλία ή οργανώστε από κοινού ένα όμορφο ταξίδι. 

Είναι καλό να προσφέρουμε με ανιδιοτέλεια στους ανθρώπους που αγαπάμε, αλλά είναι  ακόμα καλύτερο όταν εκείνοι μπορούν να το αναγνωρίσουν, να το εκτιμήσουν και να το επιστρέψουν με την καρδιά τους. 

v