5 λόγοι που μαγειρεύουμε χειρότερα από τις πεθερές μας (ας το παραδεχτούμε)

5 λόγοι που μαγειρεύουμε χειρότερα από τις πεθερές μας (ας το παραδεχτούμε)

Μα τόσο καλές μαγείρισσες είναι πια οι πεθερές μας που έχουμε φτάσει να νιώθουμε πως δεν θα φτάσουμε ποτέ τη μαστοριά και τη νοστιμάδα τους; Ε, τι να κάνουμε… Κάποια πράγματα καλύτερα να τα αποδεχόμαστε και να συνεχίζουμε χωρίς το άγχος του ανταγωνισμού παρά να προσπαθούμε να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε έναν πήχη που, στο κάτω κάτω, τον έχει βάλει κάποιος άλλος.

Ό,τι και να κάνουμε, άλλωστε, οι άντρες μας δεν πρόκειται να αποκυρήξουν τα γεμιστά της μαμάς τους, ακόμα και αν μας λένε ότι τα δικά μας έχουν... τη δική τους χάρη.

Μας καλόμαθαν οι μαμάδες μας

Κακά τα ψέματα, οι μαμάδες μας μάς έμαθαν σίγουρα να τρώμε καλά, αλλά αν συνυπολογίσουμε και τους τόνους ταπεράκια που είχαμε αδειάσει ως φοιτήτριες, ελάχιστα μάθαμε για τη μαγειρική τους τέχνη. Κάπως έτσι, φτάσαμε να είμαστε απλώς επαρκείς ως μαγείρισσες, χωρίς την πολυετή εμπειρία των μαμάδων μας. Και τώρα που ο χρόνος είναι περιορισμένος άντε να φτιάξεις τους μουσακάδες που χρειάζεται για να γίνεις εξπέρ.

Δεν μαγειρέψαμε ποτέ για πολλά στόματα

Οι παλιότερες είχαν ακόμα ένα πλεονέκτημα ως μαγείρισσες εκτός απ’ την πολυτέλεια του χρόνου και τις γνώσεις που είχαν πάρει από μικρές: μαγείρευαν συχνά για πολύ κόσμο και έμαθαν καλά πώς να φτιάχνουν νόστιμα φαγητά σε μεγάλες ποσότητες. Εμείς, άντε να μαγειρέψαμε για 5-6 φίλους όταν ήμασταν ελεύθερες… Γιατί τώρα, πού χρόνος για τραπεζώματα και τσιμπούσια.

Έχουμε φάει πολύ «σαβούρα»

Εδώ που τα λέμε, για να γίνεις άριστη μαγειρίσσα πρέπει να έχεις εκπαιδεύσει και τον ουρανίσκο σου να αντιλαμβάνεται γεύσεις, αρώματα και εντάσεις. Οι μαμάδες και οι πεθερές μας έτρωγαν πάντα σπιτικό φαγητό και το γνωρίζουν καλύτερα απ’ το κάθε τι. Εμείς πάλι, έχουμε φάει τόση σαβούρα από τότε που φύγαμε απ’ το πατρικό μας που το αλμυρό μας φαίνεται πια ανάλατο.

Έχουμε δει πολύ μάστερ σεφ

Και δεν έφτανε που δεν σκαμπάζαμε και πολλά, έχουμε καταναλώσει και άπειρες ώρες να βλέπουμε μαγειρικές εκπομπές, τόσο που νομίζουμε ότι ονομάζοντας το ρολό μπαλοτίνα θα γίνει νοστιμότερο και πιο ζουμερό απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Και έχουμε μάθει να κάνουμε το τέλειο μπανάνα μπρεντ, την ώρα που δεν μπορούμε να φτιάξουμε ένα σωστό πασχαλινό τσουρέκι.

Σαν το φαγητό της μαμάς δεν έχει (για τους άντρες μας)

Βέβαιως, δεν είναι μόνο οι εγγενείς αδυναμίες μας που πρέπει να καλύψουμε για να ξεπεράσουμε τις πεθερές μας σε μαγειρική ικανότητα, αλλά πρέπει να τις κερδίσουμε και στο πραγματικό πεδίο της μάχης: το στομάχι του γιου τους. Και για να μην παραμυθιαζόμαστε, όσο καλές μαγείρισες και αν γίνουμε, δύσκολα θα αντικαταστήσουμε τις μαμάδες τους γιατί… σαν το φαγητό της μαμάς δεν είναι κανένα!

v