Τι σημαίνουν τα όνειρά μας σύμφωνα με τον Φρόιντ

Τι σημαίνουν τα όνειρά μας σύμφωνα με τον Φρόιντ

Τα όνειρα, θέλοντας και μη, αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή μας. Άλλοτε τα φοβόμαστε κι άλλοτε τα απολαμβάνουμε - ωστόσο, πάντα προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τι συμβολίζουν και τι θέλουν να μας πουν. Εκτός από τους ονειροκρίτες και ο «πατέρας» της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόιντ, προσπάθησε να ερμηνεύσει τον μυστηριώδη κόσμο των ονείρων, έτσι ώστε να κατανοήσει καλύτερα τις πτυχές μιας προσωπικότητας.

Η πασίγνωστη φράση του Φρόιντ ότι «το όνειρο είναι η βασιλική οδός για το ασυνείδητο» δείχνει και τα ίχνη της προσπάθειάς του. Η θεωρία των ονείρων για εκείνον, έχει τις ρίζες της στην ιδέα ότι όλοι χρειαζόμαστε έναν τρόπο να εκφράσουμε ή να εκπληρώσουμε εικονικά όλες τις επιθυμίες και τους πόθους μας.

Όπως και η θεωρία του για την ανάπτυξη της προσωπικότητας, η θεωρία των ονείρων του Φρόιντ επικεντρώνεται γύρω από το id. Ο Φρόιντ περιέγραψε το id ως την αναπαράσταση του υποσυνείδητου. Κατέχει όλη την παιδική ή παρορμητική συμπεριφορά. Είναι το παράλογο, πρωτόγονο και ενστικτώδες μέρος της προσωπικότητας. Ο Φρόιντ πίστευε ότι το id, με τις καταπιεσμένες ή ανεπιθύμητες επιθυμίες του (συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών), ήταν σε θέση να εκφραστεί στα όνειρα.

Η φροϋδική θεωρία των ονείρων έχει επίσης τις ρίζες της στο σεξ, όπως και όλο το έργο του ψυχαναλυτή. Πίστευε ότι χρειαζόμαστε έναν τρόπο να εκφράσουμε τις ανεκπλήρωτες σεξουαλικές επιθυμίες ή επιθυμίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι από τους ονειρικούς συμβολισμούς του Φρόιντ είναι σεξουαλικής φύσης. Επίσης, σε αντίθεση με τη γνωστική θεωρία των ονείρων (η οποία λέει ότι τα όνειρα είναι απλώς τυχαίες σκέψεις ενωμένες μεταξύ τους), τα πάντα στη φροϋδική ερμηνεία των ονείρων έχουν κάποιο νόημα.

Τι πίστευε ο Φρόιντ για τα όνειρα

  • Ο Φρόιντ πίστευε ότι τα όνειρα είναι σύντομα, όπως τα πυροτεχνήματα. Πίστευε επίσης ότι ήταν πιο πιθανό να εμφανιστούν λίγο πριν από την αφύπνιση.
  • Τα όνειρα αφορούν τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας. 
  • Τα όνειρα είναι εκπλήρωση επιθυμιών. Η πιο γνωστή θεωρία του είναι ότι η εκπλήρωση επιθυμιών, είναι η ιδέα ότι όταν οι επιθυμίες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εκπληρωθούν στην πραγματική ζωή, πραγματοποιούνται στα όνειρα. Ακόμη και τα αγχωτικά ή τιμωρητικά όνειρα έχουν τις ρίζες τους στην εκπλήρωση επιθυμιών.
  • Τα όνειρα είναι φευγαλέα. Ο Φρόιντ πίστευε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνούν την πλειονότητα των ονείρων τους.
  • Πολλά σύμβολα στα όνειρα είναι σεξουαλικά. Για παράδειγμα, ο Φρόιντ πίστευε ότι ο αριθμός τρία, είναι συμβολίζει το ανδρικό μόριο, όπως και επιμήκη αντικείμενα όπως ομπρέλες, δέντρα, ξύλα και ψηλά μνημεία. Ακόμη κι αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη, όπως τα όπλα, τα σπαθιά και τα μαχαίρια, θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν φαλλικά σύμβολα. Τα γυναικεία γεννητικά όργανα, από την άλλη πλευρά, αντιπροσωπεύονται από αντικείμενα που περιέχουν χώρο προς πλήρωση. Τα μπαούλα, τα παπούτσια, οι λάκκοι, οι σπηλιές και το στόμα είναι μερικά παραδείγματα. Ο Φρόιντ κατηγοριοποίησε ορισμένα φρούτα, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, ως αντιπροσωπευτικά του στήθους, ενώ τα χάρτινα ή ξύλινα αντικείμενα θεωρήθηκε ότι συμβολίζουν τις γυναίκες στο σύνολό τους.
  • Τα όνειρα πρέπει να αναλύονται από έναν θεραπευτή. Ο Φρόιντ πίστευε ότι η θεραπεία είναι πολύ χρήσιμη για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν κάθε είδους δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων των ενοχλητικών ονείρων. Υποστήριζε επίσης ότι ο αναλυτής, και όχι ο ασθενής, κατείχε το κλειδί για την πραγματική κατανόηση των ονειρικών εικόνων και συμβόλων.

Πώς ωφελεί η ανάλυση των ονείρων

Η βασική ιδέα του Φρόιντ, ότι τα όνειρά μας ικανοποιούν τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες μας, μπορεί να αποτελέσει έναν ενδιαφέροντα τρόπο κατανόησης των ονείρων. Αν και η ανάλυση των ονείρων απαιτεί κάποια δέσμευση (ξεκινώντας με την καταγραφή των ονείρων όταν ξυπνάτε για πρώτη φορά), επιφέρει επίσης οφέλη.

Όταν κατανοείτε καλύτερα τα όνειρά σας, θα μπορούσατε να αντλήσετε σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινή σας ζωή. Αυτό περιλαμβάνει τα άγχη σας, το άγχος και τις συγκρούσεις σας. Επιπλέον, μπορεί να αρχίσετε να βρίσκετε νόημα στα όνειρά σας κι αυτό να σας βοηθήσει να λύσετε προβλήματα ή συγκρούσεις που μπορεί να αντιμετωπίζετε.

Γενικά, το να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση των αρνητικών ή ανεπιθύμητων σκέψεων έχει τα δικά του οφέλη για την υγεία. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που δεν καταπιέζουν τα συναισθήματα ή τις σκέψεις τους κατά τη διάρκεια της ημέρας κοιμούνται καλύτερα και βλέπουν λιγότερα όνειρα με καταπιεσμένες σκέψεις. Έχουν επίσης λιγότερο στρες και άγχος και είναι λιγότερο επιρρεπείς σε προβλήματα ψυχικής υγείας. Όλα αυτά τα οφέλη υποδηλώνουν ότι ο εντοπισμός και η απελευθέρωση των καταπιεσμένων σκέψεων είναι ευεργετικός για την υγεία.

Πηγή: flo.health

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v