Μωρό υποβλήθηκε σε πρωτοποριακή επέμβαση μέσα στη μήτρα που του έσωσε τη ζωή

Μωρό υποβλήθηκε σε πρωτοποριακή επέμβαση μέσα στη μήτρα που του έσωσε τη ζωή

Η Gemma έπλεε σε πελάγη ευτυχίας μαζί με τον σύντροφό της, Joe McSherry, όταν έμαθε ότι ήταν έγκυος. Η χαρά τους όμως δεν κράτησε για πολύ καθώς ο γυναικολόγος τούς πρότεινε να διακόψουν την κύηση και τους προειδοποίησε ότι το μωρό τους μπορεί να έχει κακή ποιότητα ζωής, όταν ο υπέρηχος έδειξε ότι η μικρή Sophia είχε δισχιδή ράχη και υδροκέφαλο.

Οι γονείς όσο συντετριμμένοι κι αν ήταν από τα νέα, δε δέχτηκαν να προχωρήσουν σε άμβλωση κι έτσι η μικρή Sophia υποβλήθησε σε μια πρωτοποριακή εμβρυϊκή χειρουργική επέμβαση στο Βέλγιο.

Τώρα, είναι πλέον επτά μηνών και οι περήφανοι γονείς της μίλησαν για την ιστορία της σε μια προσπάθεια να δώσουν ελπίδα στους γονείς που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις.

Η μητέρα της εξομολογήθηκε: «Προσπαθούσαμε για ένα μωρό και είχαμε μια αποβολή τον περασμένο Απρίλιο. Ανακάλυψα ότι ήμουν έγκυος στη Sophia αρκετά νωρίς. Όταν πήγαμε να κάνουμε υπέρηχο, όλα φαίνονταν μια χαρά. Αλλά στην εξέταση για το φύλο μας είπαν ότι είχε υγρό στον εγκέφαλό της. Μας έστειλαν στο Paisley και εκεί μάθαμε ότι είχε και δισχιδή ράχη, μια κατάσταση όπου η σπονδυλική στήλη δεν έχει κλείσει σωστά - οπότε είναι εκτεθειμένη.

Σε εκείνο το στάδιο μου έδωσαν δύο επιλογές: να διακόψω την εγκυμοσύνη, κάτι που δεν ήταν καν επιλογή για μένα ή τον σύζυγό μου, ή να προχωρήσουμε γνωρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να έχει πολύ κακή ποιότητα ζωής μετά την γέννησή της. Να μην μπορεί να περπατήσει δηλαδή... Πράγματα που κανένας γονιός δεν θέλει να ακούσει.


Όταν μάθαμε για την κατάστασή της ένιωσα ότι ο κόσμος μας κατέρρευσε. Ήμουν συντετριμμένη».

Τότε τους πρότειναν να κάνουν προχωρήσουν σε εμβρυϊκή χειρουργική επέμβαση - δηλαδή το μωρό τους να χειρουργηθεί ενώ βρίσκεται στη μήτρα. Ωστόσο, αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να ταξιδέψουν στο Βέλγιο και να αφήσουν τον μεγάλο τους γιο, JJ, δύο ετών, πίσω στη Σκωτία.

Η Gemma συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχει μια σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ονομάζεται Σελίδα Εμβρυϊκής Χειρουργικής. Είναι βασικά όλες οι μητέρες που σκέφτονται να κάνουν την επέμβαση ή που την έχουν κάνει. Μίλησα με πολλές από αυτές εκεί και αυτό με βοήθησε πάρα πολύ. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με αυτή την επιλογή, όμως, μας είπαν ότι το ποσοστό επιτυχίας δεν ήταν μεγάλο καθώς η βλάβη της κόρης μου ήταν αρκετά ψηλά στην πλάτη της».

Ευτυχώς, η επέμβαση της μικρούλας ήταν επιτυχής, όπως και το χειρουργείο που χρειάστηκε για την αποστράγγιση του νερού από τον εγκέφαλό της, και γεννήθηκε υγιής τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα στις 14 Απριλίου.

Ο μπαμπάς της δήλωσε «Η Sophia τα πάει περίφημα! Ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η αλλοίωσή της ήταν πολύ μεγαλύτερη από άλλους. Είναι σχεδόν ολόκληρη η βάση της πλάτης της. Αλλά έχει λιγότερα προβλήματα από πολλά άλλα μωρά. Ένα από τα κύρια μηνύματα που θα θέλαμε να περάσουμε είναι ότι η δισχιδής ράχη είναι μια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί». ο Joe έσπευσε επίσης να αποτίσει φόρο τιμής στο NHS, χωρίς το οποίο παραδέχεται ότι η κόρη του ίσως να μην απολάμβανε την ίδια ποιότητα ζωής.

Πηγή: dailyrecord.co.uk

v