Παιδίατρος: η υγεία των παιδιών εξαρτάται από τις συνήθειες των γονιών

Παιδίατρος: η υγεία των παιδιών εξαρτάται από τις συνήθειες των γονιών

Λένε ότι τα παιδιά είναι ο καθρέφτης μας και δεν έχουν άδικο. Τα παιδιά υιοθετούν τις συνήθειες και τις συμπεριφορές των γονιών τους και τις ακολουθούν για όλη τους τη ζωή. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να είναι υγιή και χαρούμενα πρέπει να τους δώσουμε το καλό παράδειγμα από νωρίς, αναφέρει ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης σε ανάρτησή του στο Facebook.

Το κάπνισμα ακόμα και στο μπαλκόνι, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας κρέατος και junk food, η έλλειψη άσκησης και καλής υγιεινής, καθώς και ο βομβαρδισμός άσχημων ειδήσεων δεν ωφελούν ούτε τη σωματική, αλλά ούτε και την  ψυχική μας υγεία. Με λίγα λόγια, το πόσο συχνά και πόσο βαριά νοσούν τα παιδιά, εξαρτάται και από τις συνήθειες των γονιών. 

Ολόκληρη η ανάρτηση του παιδιάτρου

«Μια σύντομη υπενθύμιση προληπτικής ιατρικής, και παιδιατρικής. 

Τρώτε υγιεινά, φάτε ωφέλιμα λιπαρά και μεσογειακή διατροφή, περιορίσετε τα γλυκά, τα άσπρα αλεύρια, τα επεξεργασμένα, τα κορεσμένα λιπαρά, τα junk, το υπερβολικό κρέας και ζωικά. Και εσείς για τον εαυτό σας και ως παράδειγμα, και τα παιδιά σας. Από 6 μηνών και πάνω μεσογειακή διατροφή, άφθονη βιταμίνη c από φρούτα και λαχανικά.

Μην στηρίζεστε σε συμπληρώματα, που στην μεγάλη πλειονότητα είναι αχρείαστα, αναποτελεσματικά, μπορεί και να βλάπτουν, τις τσέπες τουλάχιστον, και συνιστούν εμπόριο και μάρκετινγκ. 

Μην καπνίζετε. Ούτε στο μπαλκόνι. Ούτε ηλεκτρονικά. 

Κάντε σωστή υγιεινή, αερίστε, τινάξτε, απλώστε στον καθαρό αέρα, ΟΧΙ πάνω σε θερμαντικά σώματα, καταπολεμήσετε μούχλα, όχι υπερβολικές χλωρίνες, πλύνετε σωστά και τακτικά χέρια με καθαρό σαπούνι. Και εσείς και τα παιδιά σας. 

Βγείτε τακτικά σε ανοιχτούς χώρους, περπατήστε, κάντε συστηματική γυμναστική, βγείτε στη φύση σε πάρκα σε καθαρό κρύο με όπως πρέπει ντύσιμο, και εσείς και τα παιδιά σας. Μην τα κάνετε μαλθακά και εσώκλειστα. 

Αποφεύγετε πολυκοσμίες και κλειστούς χώρους. Καταπολεμήσετε περιττά κιλά, δείτε ειδικούς αν χρειάζεται, μην παραμελείτε την παράλληλη επιδημίας της παχυσαρκίας. 

Φροντίστε την ψυχική σας υγεία, και εσείς και τα παιδιά. Κλείστε τα αυτιά σε γκρίνια κουτσομπολιά ειδήσεις τρομοκράτησης, κανάλια, διαβάστε βιβλία, παίξτε, είστε ΜΑΖΙ με τα παιδιά σας και δικούς σας ανθρώπους. Διαλέξτε συγκεκριμένους φίλους να περάσετε μαζί τακτικά τον χειμώνα. 

Όταν αρρωσταίνουν αυξήστε τις αγκαλιές στα παιδιά σας, αφήστε τα να αναρρώσουν καλά πριν ξαναπάνε σχολείο ή παιδικό και κολλήσουν νέα ίωση. 

Εμβολιαστείτε και εσείς και τα παιδιά σας για όλα τα συνιστώμενα εμβόλια. Έγκυες και θηλάζουσες μην αμελείτε την υγεία σας, εμβολιαστείτε με ό,τι υπάρχει τεκμηρίωση. Κάντε εμβόλιο Covid όσοι έχετε ένδειξη άμεσα. Κάνετε εμβόλιο γρίπης όσοι έχετε ένδειξη. 

ΟΛΑ αυτά έχουν την σημασία τους. Για το αν θα νοσήσουμε, πόσο βαριά, πόσο θανατηφόρα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v