Παιδίατρος: πότε είναι επικίνδυνος ο βήχας του παιδιού

Παιδίατρος: πότε είναι επικίνδυνος ο βήχας του παιδιού

Ο βήχας και το συνάχι είναι πολύ συνηθισμένα συμπτώματα για τα μικρά παιδιά αυτή την εποχή. Ειδικά όταν το παιδί βήχει επίμονα και συνεχόμενα, προκαλεί την ανησυχία του γονιού με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι επισκέψεις στον γιατρό!

Ωστόσο, ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης, καθησυχάζει τους γονείς τονίζοντας πως ο βήχας από μόνος του είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα, αλλά τις περισσότερες φορές δεν προμηνύει κάτι σοβαρό. 

Ολόκληρη η ανάρτηση του παιδιάτρου

«Ας ξαναδούμε άλλη μια φορά το θέμα του βήχα.

Είναι ένα εμφανές σύμπτωμα που ανάβει συχνά τον συναγερμό στους γονείς. Μπορεί να είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που δεν αφήνει το παιδί να κοιμηθεί ή να φάει καλά. ΔΕΝ είναι όμως στις περισσότερες περιπτώσεις σύμπτωμα που πάει αναλογικά με σοβαρή νόσο. 

Δηλαδή, υπάρχουν παιδιά με σοβαρή πνευμονία ή άσθμα που δεν βήχουν. Αλλά έχουν υπνηλία, δύσπνοια, επίμονο πυρετό, ληθαργικότητα.

Και υπάρχουν και παιδιά με ενοχλητικό βήχα για βδομάδες που στην εξέταση δεν έχουν καμία επιπλοκή, είναι βήχας από μύξα και ανώτερο αναπνευστικό.

Επομένως, ως γενικό κανόνα, μην κρίνετε από τον βήχα, κρίνετε από τα υπόλοιπα συμπτώματα, από τα συνοδά, τί άλλο έχει το παιδί. Τα σοβαρά είναι:

  • Έχει επίμονο πυρετό;
  • Έχει επίμονα κακή διάθεση ή ληθαργικότητα παρά τα παυσίπονα;
  • Έχει δύσπνοια δυσκολία στην ανάσα γρήγορη ανάσα λαχάνιασμα χουρχούρισμα από το στήθος;
  • Πονάει επίμονα το αυτί του;
  • Δεν μπορεί να πιει τα υγρά του, κάνει εμετούς; (το φαγητό στις περισσότερες ιώσεις τα παιδιά το μειώνουν ή το κόβουν, δεν είναι ενδεικτικό)».

v