Από τότε που έγινα μαμά, τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη μου γιορτή

Από τότε που έγινα μαμά, τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη μου γιορτή

Πριν κάνω παιδιά, τα Χριστούγεννα ήταν απλά μια ευκαιρία να πάρω άδεια από τη δουλειά, να ξεκουραστώ ή να προγραμματίσω κάποιο ταξίδι. Από μικρό παιδί θεωρούσα τη συγκεκριμένη γιορτή ανούσια, καθώς στο σπίτι που μεγάλωσα δεν την γιορτάζαμε με τραγούδια, βόλτες, δώρα και εορταστικούς στολισμούς όπως οι υπόλοιπες οικογένειες.  Απ’ όταν έγινα μαμά, όμως, όλα άλλαξαν…

Τα δυο μου παιδιά ήταν η αφορμή να βιώσω κι εγώ την «μαγεία των Χριστουγέννων» και από μια ανούσια γιορτή, μετατράπηκε στην πιο μαγική περίοδο του χρόνου. Μάλιστα, κάθε χειμώνα ανυπομονώ να μπει ο Δεκέμβρης και να ξεκινήσουμε τις ετοιμασίες για τις γιορτές. 

Αποκτήσαμε τις δικές μας οικογενειακές παραδόσεις

Δεν ήμουν ποτέ αυτό που λέμε «λάτρης των παραδόσεων». Στην οικογένειά μου, μάλιστα, δεν ακολουθούσαμε καμία παράδοση και οι μέρες των Χριστουγέννων κυλούσαν όπως όλες οι υπόλοιπες. Μετά τα παιδιά, όμως, συνειδητοποίησα πως οι οικογενειακές παραδόσεις είναι ανεκτίμητες! 

Καταρχάς, το στόλισμα του δέντρου απέκτησε διαφορετικό νόημα. Όσο ήμουν ελεύθερη, το έκανα μηχανικά, σχεδόν σαν αγγαρεία. Απ’ όταν έγινα μαμά, όμως, η μέρα που στολίζουμε το σπίτι είναι μια όμορφη γιορτή! Τραγουδάμε, γελάμε, παίζουμε και όλοι μας λάμπουμε από ευτυχία.

Κάθε χρόνο, μόλις κλείσουν τα σχολεία, πάμε μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας να θαυμάσουμε τις στολισμένες βιτρίνες και κλείνουμε την μέρα με μια ζεστή σοκολάτα στο αγαπημένο μας καφέ. Την παραμονή των Χριστουγέννων μαγειρεύουμε, ετοιμάζουμε το σπίτι ακούγοντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια και το βράδυ έρχονται οι αγαπημένοι μας να φάμε όλοι μαζί.

Το σπίτι μυρίζει «Χριστούγεννα»

Πριν κάνω παιδιά, δεν έφτιαχνα ποτέ χριστουγεννιάτικα γλυκά. Προτιμούσα να περνάω τον χρόνο μου έξω με φίλους ή σε ταξίδια. Μετά τα παιδιά, όμως, κατάλαβα τι σημαίνει να μυρίζει το σπίτι «Χριστούγεννα».

Η χαρά τους όταν πλάθουμε παρέα κουλουράκια ή ρίχνουμε την ζάχαρη άχνη πάνω στους κουραμπιέδες είναι τόσο μεγάλη που δεν θα την άλλαζα με τίποτα! Κάθε χρόνο, μάλιστα, μόλις μπει ο Δεκέμβρης, τα παιδιά ζητούν επίμονα δύο πράγματα: να στολίσουμε το δέντρο και να μυρίσει το σπίτι «Χριστούγεννα»!

Οι παιδικές ταινίες έγιναν οι αγαπημένες μου

Το πρωί των Χριστουγέννων, που είναι η αγαπημένη μου στιγμή των γιορτών, καθόμαστε και οι τέσσερις μπροστά από το τζάκι και αφηγούμαστε χριστουγεννιάτικες ιστορίες τρώγοντας κουλουράκια και χριστουγεννιάτικα γλυκά. Μετά, χουχουλιάζουμε αγκαλιά και βλέπουμε οικογενειακές ταινίες. Ειδικά τώρα με τη νέα πλατφόρμα ΕΟΝ από τη Nova, οι επιλογές στα παιδικά προγράμματα είναι πάρα πολλές και είναι όλες μία και μία! 

Κάποιες φορές, βέβαια, ο καθένας βλέπει τα δικά του αγαπημένα προγράμματα για να χαλαρώσει - εγώ, για παράδειγμα, δε χορταίνω την εορταστική ζώνη Nova Christmas! Είναι μια δυνατότητα που παρέχει η πλατφόρμα EON από τη Nοva με την οποία μπορεί ο καθένας να φτιάξει το δικό του προφίλ και να παρακολουθήσει ό,τι θέλει σε όποια συσκευή επιθυμεί.  Στο προφίλ των παιδιών, μάλιστα, υπάρχει δυνατότητα γονικού ελέγχου ώστε να είμαστε σίγουροι για το τι παρακολουθούν αλλά και πόση ώρα - ειδικά όταν ξεκινούν την αγαπημένη τους σειρά «TOTS» και ξεχνούν να την κλείσουν!

Εγώ, πάντως, τα Χριστούγεννα επιλέγω πάντα κλασικές παιδικές ταινίες. Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα μου άρεσαν τόσο - όπως δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα απολάμβανα τόσο πολύ τις μέρες των Χριστουγέννων. Ευτυχώς που έγινα μαμά και όλα άλλαξαν...

v