Κορονοϊός: πράσινο φως στον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών με Pfizer

Κορονοϊός: πράσινο φως στον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών με Pfizer

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το πράσινο φως στον εμβολιασμό παιδιών 5 έως 11 ετών κατά του κορονοϊού με το εμβολίου των Pfizer / BioNTech και συνέστησε την έγκριση χορήγησής του από τα ευρωπαϊκά κράτη. Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα το εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω.

Στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11, η δόση θα είναι μικρότερη από αυτή που χρησιμοποιείται για τους άνω των 12 ετών. Αντί για 30 µg θα τους χορηγούνται 10 µg.

Μια κύρια μελέτη σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών έδειξε ότι η ανοσολογική απόκριση στο συγκεκριμένο εμβόλιο που χορηγήθηκε σε χαμηλότερη δόση (10 μg) σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν συγκρίσιμη με εκείνη που παρατηρήθηκε με την υψηλότερη δόση (30 μg) σε ηλικία 16 έως 25 ετών.

Ο εμβολιασμούς σε παιδιά 5-11 ετών ξεκίνησε ήδη από τις αρχές της εβδομάδα στο Ισραήλ με το σκεύασμα των Pfizer/BioNtech, σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στην πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα. 

Επίσης, στις ΗΠΑ έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας άνω των πέντε ετών. Από τις αρχές Νοεμβρίου, περίπου 2,6 εκατομμύρια παιδιά αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Πηγή: protothema.gr

v