Η μαγεία των Χριστουγέννων δεν θα υπήρχε χωρίς τις μαμάδες…

Η μαγεία των Χριστουγέννων δεν θα υπήρχε χωρίς τις μαμάδες…

Τα Χριστούγεννα είναι μια… μαγική γιορτή που μυρίζει κουλουράκια και μελομακάρονα, είναι πασπαλισμένη με χρυσόσκονη και γεμάτη δώρα, μουσική και παιδικά χαμόγελα! Ωστόσο μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα ότι όλη αυτή η όμορφη ατμόσφαιρα στο σπίτι είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό αποτέλεσμα των μαμάδων!

Πρώτα απ’ όλα, η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα…

Πρώτα απ’ όλα, το σπίτι δεν μεταμορφώνεται σε εορταστικό από μόνο του. Η επιλογή της διακόσμησης, η αγορά των στολιδιών, ακόμα και ο προγραμματισμός του πότε (και πώς) θα στολίσουμε το σπίτι είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, ενέργεια και καλή διάθεση. Τις περισσότερες φορές οι μαμάδες αναλαμβάνουν να οργανώσουν και να φέρουν εις πέρας την… μεταμόρφωση του σπιτιού. 

Φυσικά δεν γκρινιάζουμε. Είναι μια διαδικασία που συνήθως απολαμβάνουμε επειδή την μοιραζόμαστε μαζί με τα ενθουσιασμένα παιδιά μας. Παράλληλα, όμως, είναι μια κουραστική διαδικασία που έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες καθημερινές υποχρεώσεις. 

Μετά έρχονται οι… μυρωδιές!

Η κουραστική και συνάμα συναρπαστική αυτή διαδικασία αυτή είναι μόνο η αρχή της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Οι μαμάδες έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους μέχρι να πάρει σάρκα και οστά η μαγεία των Χριστουγέννων! Το επόμενο βήμα βρίσκεται στην κουζίνα μας και κρύβεται ανάμεσα σε εκατομμύρια συνταγές γλυκών και φαγητών. 

Ως μαμά που απολαμβάνω το μαγείρεμα μόνο σε ειδικές περιστάσεις και μόνο όταν ετοιμάζω πρωτότυπες και διαφορετικές συνταγές, λατρεύω να περνάω το χρόνο μου ψάχνοντας την συνταγή για τα πιο νόστιμα μελομακάρονα ή την πιο αφράτη βασιλόπιτα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως στο τέλος της ημέρας είμαι ξεκούραστη… Αντίθετα, συνήθως καταλήγω να με παίρνει ο ύπνος στον καναπέ κατάκοπη, αλλά πρόκειται για την πιο γλυκιά κούραση του χρόνου!

Φίλοι, βόλτες και αγαπημένοι συγγενείς

Οι μέρες των Χριστουγέννων είναι οι πλέον κατάλληλες για να δούμε φίλους, να συναντήσουμε αγαπημένους συγγενείς, να κάνουμε βόλτες με τα παιδιά και να χαρούμε την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της πόλης. Εξάλλου αυτό περιμένουν πώς και πώς τα παιδιά, κι αυτό πρέπει να τους προσφέρουμε. Για να γίνουν όλα αυτά, όμως, χρειάζεται καλός προγραμματισμός και… αντοχές!

Μπορεί τα κλειστά σχολεία και η άδεια από τη δουλειά να μοιάζουν ως η ιδανική συνθήκη για ξεκούραση και χαλάρωση, αλλά όσες είστε μαμάδες ξέρετε καλά πως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική! Για να κάνεις τα χατίρια των παιδιών αλλά και να βρεθείς (επιτέλους!) μ' αυτούς που  αγαπάς, περνάς αρκετές ώρες έξω (τρέχοντας πίσω από τα πιτσιρίκια) αλλά και αρκετές ώρες στο σπίτι με καλεσμένους. Με λίγα λόγια εξαντλείσαι αλλά τουλάχιστον το ευχαριστιέσαι… 

Ακολουθούν τα χριστουγεννιάτικα δώρα

Το να επιλέξεις τα δώρα για τους αγαπημένους σου είναι μια υπέροχη διαδικασία που συνήθως επωμίζονται (για μια ακόμη φορά) οι μαμάδες. Όσο υπέροχο κι αν είναι να ψωνίζεις δώρα, όμως, χρειάζεται χρόνο, φαντασία, έρευνα και… γυμνασμένα πόδια! Μεταξύ μας χρειάζονται και χρήματα, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση. 

Μέχρι λοιπόν να καταλήξεις στα κατάλληλα δώρα για τα παιδιά, τα ανίψια, τα βαφτιστήρια, τους γονείς, τα πεθερικά, τους φίλους, τις θείες κτλ. περνούν ώρες. Ωστόσο, τα Χριστούγεννα χωρίς δώρα δεν είναι Χριστούγεννα οπότε δεν έχεις κι άλλη επιλογή!

Και τέλος το οικογενειακό τραπέζι!

Τη μέρα των Χριστουγέννων, φίλοι και συγγενείς συγκεντρώνονται στο σπίτι για να φάμε όλοι μαζί και να γιορτάσουμε την γέννηση του Χριστού. Πρόκειται για τη μέρα που θέλεις να είναι όλα τέλεια και να περάσουν όλοι υπέροχα! Το σπίτι είναι στην εντέλεια, τα φαγητά μας νόστιμα, η ατμόσφαιρα ευχάριστη και εμείς λαμπερές. 

Για να γίνουν όλα αυτά, βάζουμε τα δυνατά μας και κρατάμε την μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανή. Εξάλλου τα Χριστούγεννα σημαίνουν αγάπη, προσφορά, χαμόγελα, χαρούμενες παιδικές φωνούλες και μαμάδες που υπερβαίνουν τον εαυτό τους. 

v