Μαμά παιδιού ΑΜΕΑ: αγάπα, υποστήριξε και ενθάρρυνε, μα πάνω απ' όλα ΑΠΟΔΕΞΟΥ

Μαμά παιδιού ΑΜΕΑ: αγάπα, υποστήριξε και ενθάρρυνε, μα πάνω απ όλα ΑΠΟΔΕΞΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σήμερα και είναι χρήσιμο να θυμηθούμε, έστω και για μια στιγμή, όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας, μικρούς και μεγάλους, που δεν απολαμβάνουν την ίδια προσβασιμότητα με εμάς. Και η έλλειψη προσβασιμότητας και μέριμνας δείχνει δυστυχώς και έλλειψη αποδοχής – στην πράξη τουλάχιστον.

Στο ζήτημα της αποδοχής εστιάζει με ανάρτησή της και η Μαρία Τούβα, μια μαμά παιδιού ΑΜΕΑ με πολύ δυνατή, αλλά και ευγενική φωνή που συχνά πυκνά μας υπενθυμίζει ότι οι άνθρωποι με αναπηρία θα έπρεπε να ζουν δίπλα μας και όχι σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«3/12 Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η λέξη αναπηρία έχει τη ρίζα της στο ρήμα “πηρώ” που σημαίνει “καθιστώ κάποιον μη ικανό, ατελή”. 

Πήρωσις είναι “η έλλειψη αρτιότητας, δηλ. η μερική ή ολική έλλειψη μέλους, οργάνου ή λειτουργίας". Το “πηρώ” προέρχεται από το “πήμα” που σημαίνει πόνος, δυστυχία, πάθημα.

“Πήμα και χαρά κυκλούσιν”.

“Ο πόνος και η χαρά κύκλο κάνουν”.

— Σοφοκλής.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. (Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά του ΠΟΥ και των επίσημων φορέων του κράτους.) Περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με αναπηρίες. 

Συχνά, δεν γνωρίζουμε τον μεγάλο αριθμό των συμπολιτών μας που ζουν με αναπηρίες, τις προκλήσεις & τις δυσκολίες  φυσικά που αντιμετωπίζουν καθημερινά σε κοινωνικό & οικονομικό επίπεδο.

Όταν αναφερόμαστε σε αναπηρία, εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει διαφορετικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει όσο καλύτερα μπορεί, ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να μπορέσει με τον τρόπο του να ενταχθεί στη κοινωνία.

Εσύ τους αφήνεις να ενταχθούν ελεύθερα στην κοινωνία; 

Σκέψου… & πράξε. 

Όλοι ίσοι μα όλοι διαφορετικοί.

Δεν υπάρχει χώρος για λύπηση, μα μόνο για  Αποδοχή & Ενσυναίσθηση. 

Ίσα δικαιώματα στην ζωή, στην βόλτα, στην παιδεία, στον αθλητισμό, στην εργασία.

“Αναπηρία”

Αγάπα με, υποστήριξέ με, κατάλαβε με, ενθάρρυνε με, δίδαξε με, θύμισε μου τι πρέπει να κάνω, οδηγησε με, παρακίνησε με να έχεις υπομονή μαζί μου, αλλά πάνω απ 'όλα να με αποδέχεσαι.»

v