Δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις παιδιά χωρίς βοήθεια από πουθενά…

Δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις παιδιά χωρίς βοήθεια από πουθενά…

Στην Ελλάδα, οι περισσότερες οικογένειες έχουν κοντά τους τον παππού και την γιαγιά, τη θεία ή κάποιον άλλον στενό συγγενή να βοηθά και να στηρίζει τους γονείς. Ακόμα κι όταν μια γυναίκα μεγαλώνει μόνη το παιδί της, η βοήθεια της ευρύτερης οικογένειας είναι πολύ σημαντική. Τί γίνεται, όμως, με την μόνη μαμά που δεν έχει κάποιον δίπλα της και μεγαλώνει το παιδί της χωρίς την παραμικρή βοήθεια;

Μερικές φορές αμελείς κάποιες υποχρεώσεις

Όταν βρίσκεσαι σε αυτή την κατάσταση, δεν έχεις πολλές επιλογές. Πέφτεις στη θάλασσα και κολυμπάς, προσπαθώντας να έχεις όσο το δυνατόν λιγότερες… απώλειες! Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.

Τα πρακτικά θέματα της καθημερινότητας που πρέπει να διαχειριστεί μια μόνη μαμά είναι πολλά και ποικίλα. Όσο κι αν προσπαθεί, κάτι πρέπει να αφήσει πίσω. Πόσα καρπούζια να χωρέσεις σε μια μασχάλη;

Δεν έχεις με ποιον να μοιραστείς τις σημαντικές αποφάσεις…

Ωστόσο, το χειρότερο απ’ όλα δεν είναι τα καθημερινά πρακτικά που, κουτσά στραβά τα βολεύεις. Αυτό που φθείρει περισσότερο μια μόνη μαμά που δεν έχει βοήθεια από πουθενά, είναι η στιγμή που πρέπει να πάρει μια σημαντική απόφαση - ή τουλάχιστον, αυτό είναι το χειρότερο για μένα. 

Μπορεί να αφορά μια απόφαση για το σχολείο του παιδιού, ένα εμβόλιο, μια περίεργη συμπεριφορά του ή ακόμα και για κάτι που πρέπει να αγοράσεις που ιδανικά θα ήθελες να την συζητήσεις με κάποιον δικό σου πριν καταλήξεις. Φυσικά υπάρχουν και οι φίλοι ή οι άλλες μαμάδες που συναντάς, αλλά δεν είναι το ίδιο με τους γονείς σου ή τον πατέρα του παιδιού σου.

Το ψυχολογικό βάρος που κουβαλάνε αυτές οι στιγμές είναι πολύ μεγάλο. Αν το προσθέσεις, μάλιστα, στην κούραση και το άγχος της καθημερινότητας μπορεί να σε γονατίσει. 

…αλλά και τις χαρές του παιδιού

Ίσως ακόμα χειρότερο κι από τις σημαντικές αποφάσεις ή τις δύσκολες στιγμές του παιδιού που θες να μοιραστείς είναι οι στιγμές χαράς και ευτυχίας. Όταν το αγγελούδι σου κάνει το πρώτο του βήμα, πάρει το πρώτο του άριστα ή κάνει τον πρώτο του φίλο και η περηφάνια ξεχειλίζει από μέσα σου έτοιμη να σε πνίξει!

Τότε, θες να μοιραστείς τα νέα όχι με τον οποιονδήποτε αλλά με κάποιον που ξέρεις ότι θα χαρεί και δακρύσει όπως κι εσύ. Κι όταν αυτός ο κάποιος δεν υπάρχει, η χαρά σου κάπως κόβεται στα δυο. 

Δεν σου μένει ελεύθερος χρόνος για τον εαυτό σου

Μέσα σ’ αυτή τη λαίλαπα που έχεις να διαχειριστείς, λοιπόν, ο ελεύθερος χρόνος για τον εαυτό σου είναι ελάχιστος. Κι όταν επιτέλους τον βρίσκεις, είναι πολύ κουρασμένη για να τον αξιοποιήσεις ποιοτικά. Ωστόσο, αν βρεθείς σ’ αυτή την κατάσταση, μην νομίζεις ότι είσαι η μόνη. Αυτό που έχω καταλάβει από την εμπειρία μου είναι πως, οι περισσότερες  μαμάδες, είτε είναι παντρεμένες είτε όχι, είτε έχουν κοντά τους γονείς τους είτε όχι, σπάνια έχουν ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους!

Η θετική όψη του νομίσματος… 

Παρόλα αυτά, το να μεγαλώνει ένα παιδί μόνη σου χωρίς βοήθεια, έχει ένα μεγάλο συν: το δέσιμο που αποκτάς μαζί του, είναι ανεπανάληπτο! Παράλληλα, το παιδί ωριμάζει λίγο πιο γρήγορα από τα άλλα παιδιά, πράγμα που έχει τα αρνητικά του αλλά έχει και θετικά. 

v