Τα παιδιά που διαπρέπουν στη ζωή έχουν πάρει τις σωστές βάσεις στο σχολείο

Τα παιδιά που διαπρέπουν στη ζωή έχουν πάρει τις σωστές βάσεις στο σχολείο

Κάθε γονιός θέλει να δει το παιδί του να διαπρέπει στη ζωή του, όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά σε όλους τους τομείς. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη και σίγουρα δεν γίνεται χωρίς τις κατάλληλες ακαδημαϊκές και αξιακές βάσεις!

Το ευρύτερο περιβάλλον ενός παιδιού παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο τι ενήλικας θα γίνει. Οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι μεταδίδουν πολύτιμες γνώσεις και διδάσκουν αξίες όπως η επιμονή, η υπομονή, η ευγένεια, η καλοσύνη και ο σεβασμός. Ωστόσο, δεν αρκεί το κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού. Εξίσου σημαντικός παράγοντας στην δημιουργία ενός ώριμου, ισορροπημένου και καταξιωμένου ενήλικα είναι και το σχολικό περιβάλλον.

Γι’ αυτό και ο γονιός πρέπει να επιλέγει από νωρίς το κατάλληλο εκπαιδευτικό ίδρυμα και να είναι σίγουρος ότι το παιδί του: 

Θα έχει πλήρη υποστήριξη για κάθε ακαδημαϊκή του ανάγκη

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά τη μάθηση. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή προσωπικότητα και να λαμβάνει τη φροντίδα και την στήριξη που χρειάζεται από τους δασκάλους του.

Με λίγα λόγια, οι εκπαιδευτικοί που το περιβάλλουν θα πρέπει να του προσφέρουν ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον για να αναπτυχθεί, να καλλιεργούν τα ταλέντα και τις κλίσεις του και, φυσικά, να καλύπτουν με αγάπη τα κενά του. Ειδικά όταν υπάρχουν μαθησιακές δυσκολίες, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το παιδί μας δεν παραμελείται μέσα στην σχολική τάξη, αλλά αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη φροντίδα από έμπειρους εκπαιδευτικούς που μπορούν να το βοηθήσουν να προοδεύσει.

Θα προετοιμάζεται για όλους τους τομείς της ζωής του

Το σχολείο πρέπει να προετοιμάζει τα παιδιά και για την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία και, ταυτόχρονα, να τα βοηθά να εξελίσσονται σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Τα Δημοτικά «Άγιος Διονύσιος» και «Χρυσόστομος Σμύρνης» της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης, εκτός από το τμήμα εξατομικευμένης υποστήριξης για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, παρέχει στους μαθητές του καινοτόμα προγράμματα που εξασκούν τις δεξιότητές τους και τα προετοιμάζουν για το μέλλον, όπως τηλεδιασκέψεις, ρομποτική, STEM, κλπ. Παράλληλα, τα φέρνει σε επαφή με καθημερινά θέματα που διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους όπως προγράμματα αγωγής υγείας και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Ακόμα πιο σημαντική, όμως, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, είναι η συμβολή του σχολείου στη δημιουργία κοινωνικά ευαισθητοποιημένων πολιτών. Η Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης, ενθαρρύνει τη συμμετοχή των μαθητών σε δράσεις που διδάσκουν την ισότητα και την αποδοχή της διαφορετικότητας, παρέχουν ευαισθητοποίηση σε φλέγοντα θέματα όπως η ανακύκλωση και η φιλοζωία και ενθαρρύνουν τα παιδιά να προσφέρουν και να συμπαραστέκονται σε ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά τους.

Θα απασχολείται δημιουργικά και εκτός μαθημάτων

Η σχολική ζωή δεν αρχίζει και τελειώνει στην τάξη. Το σχολείο πρέπει να δίνει στο παιδί την ευκαιρία να συμμετάσχει σε δραστηριότητες, εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές, που ενισχύουν τη δημιουργικότητα και την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Η ενασχόληση των παιδιών με το θέατρο, τον αθλητισμό ή τη μουσική και οι επισκέψεις τους σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους ή θεατρικές παραστάσεις σίγουρα συμβάλλουν στη δημιουργία καλλιεργημένων ανθρώπων που ξέρουν να εκτιμούν και να σέβονται.

Παράλληλα, η συμμετοχή τους σε σχολικούς (και εξωσχολικούς) διαγωνισμούς τους καλλιεργούν τη ευγενή άμυλα και τους μαθαίνουν να διαχειρίζονται μια πιθανή ήττα, ενώ δραστηριότητες όπως η φιλαναγνωσία ή οι επισκέψεις σε παιδικές βιβλιοθήκες ενθαρρύνουν τους μαθητές να αγαπούν τα βιβλία, να ανοίγουν τους ορίζοντές τους και να κάνουν μεγάλα όνειρα για το μέλλον. 

Με λίγα λόγια, η σωστή επιλογή σχολείου μπορεί να δώσει στα παιδιά μας όλα τα εφόδια για να διαπρέψουν στη ζωή τους ως επαγγελματίες αλλά και ως ευσυνείδητοι πολίτες!

v