Μαμάδες, υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από έναν καλό βαθμό στο σχολείο

Μαμάδες, υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από έναν καλό βαθμό στο σχολείο

Κάποιος γονιός ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το «Α» που πήρε το παιδί του στα μαθηματικά και κάποιος άλλος πόσταρε τη λίστα με τους επιτυχόντες στο πανεπιστήμιο, στους οποίους ανήκει και η κόρη του. Κι ένας βετεράνος εκπαιδευτικός, περήφανος γι' αυτούς τους μαθητές, σκέφτεται κάποιους άλλους που οι καλοί βαθμοί δεν είναι το φόρτε τους.

«Την ίδια στιγμή που βλέπω τις αναρτήσεις με τα άριστα το μυαλό μου πάει στην μαμά που το παιδί της δεν πήρε καλό βαθμό και ίσως να μην πάρει και ποτέ. Σ' αυτήν τη μαμά, έχω να πω τα εξής: 

Βλέπω όλων των ειδών τους μαθητές. Βλέπω εκείνο το παιδί που “τα παίρνει εύκολα”, που σηκώνει συνέχεια το χέρι και παίρνει πάντα άριστα. Έπειτα αυτό το παιδί περνάει κατευθείαν στο Πανεπιστήμιο και τελειώνει επίσης με άριστα, χωρίς να κοπιάσει ιδιαίτερα. Και φυσικά, οι γονείς του πρέπει να υπερήφανοι, αλλά οι βαθμοί δεν είναι το παν. 

Βλέπω, όμως, και το δικό σου παιδί που προσπαθεί πολύ για το Β ή το Γ που θα πάρει. Το παιδί που μαθαίνει με προσπάθεια πώς πρέπει να μελετά για να είναι αποδοτικό και που ξέρει να ζητάει βοήθεια όταν δεν καταλαβαίνει κάτι.

Έμαθε από μικρό να κοπιάζει για τις γνώσεις που αποκτά και δουλεύει σκληρά για τον βαθμό που παίρνει - όποιος κι αν είναι αυτός. Δεν του χαρίστηκε τίποτα, δεν είναι εύκολο γι’ αυτόν να μελετά, δεν “τα παίρνει” που λένε, αλλά δεν σταματά να προσπαθεί. 

Όταν αυτό το παιδί θα πάρει Γ, πρέπει να το γιορτάσεις μαζί του. Να το βγάλεις για παγωτό και να το επιβραβεύσεις. Γιατί ο βαθμός του έχει κατακτηθεί με σκληρή δουλειά και επιμονή. Δεν είναι το παν ο βαθμός - το παν είναι η προσπάθεια που έχει καταβάλει. Να είσαι περήφανη για το παιδί σου.

Πηγή: herviewfromhome.com

v