5 «κακές» συμπεριφορές των παιδιών και οι πραγματικές τους αιτίες

5 «κακές» συμπεριφορές των παιδιών και οι πραγματικές τους αιτίες

Δεν είναι λίγες οι φορές που μαλώνουμε τα παιδιά για συμπεριφορές τις οποίες χαρακτηρίζουμε «κακές» ή «λάθος», αποδίδοντάς τις εξ ολοκλήρου στην ανυπακοή ή την «στραβοξυλιά» τους. Κι όμως, όπως οι «καλές» συμπεριφορές δεν προκύπτουν ξάφνου, απ’ το πουθενά, έτσι και οι «κακές», μόνο ορφανές δεν είναι. Πιθανότατα, έχουν ρίζες σε δικές μας λάθος συμπεριφορές τις οποίες είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσουμε, αν θέλουμε τα παιδιά μας να κατανοήσουν τα λάθη τους και να μην τα επαναλάβουν ποτέ.

Λένε ψέματα

Όλα τα παιδιά πέφτουν στην ευκολία του μας πούνε ένα ψεματάκι εδώ κι εκεί για να καλύψουν κάτι που έχουν κάνει. Αν, όμως, το παιδί μας λέει συστηματικά ψέματα και μας κρύβει πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε, αυτό ίσως είναι απόρροια κάποιας δικής μας συμπεριφοράς. Ίσως φοβούνται να μας πούνε την αλήθεια γιατί έχουν συνηθίσει να αντιδράμε υπερβολικά και με νεύρα ό,τι και αν συμβεί, μικρό ή μεγάλο.

Αρπάζουν παιχνίδια που δεν τους ανήκουν

Στα παιδιά αρέσουν τα παιχνίδια, ειδικά αυτά που δεν έχουν ξαναδει ποτέ, κάτι που δεν είναι σπάνιο να συμβεί με τα παιχνίδια κάποιου άλλου παιδιού. Τότε, μπορεί ένα παιδάκι να αποφασίσει ότι μπορεί να πάρει αυτό που του αρέσει κι ας μην είναι δικό του. Αν το παιδί μας επιδίδεται συχνά σε τέτοιου είδους «αρπαγές», ίσως πρέπει να ξανασκεφτούμε μήπως του έχουμε μάθει να έχει ό,τι θελήσει ανά πάσα στιγμή και χωρίς εξαιρέσεις.

Ζηλεύουν

Δεν είναι περίεργο για ένα παιδί να ζηλέψει ένα άλλο (είτε αδερφάκι είτε φιλαράκι του) για κάτι που του έχουν πάρει ή για κάποιον καλό λόγο που πήρε απ’ τους μεγάλους. Αν, όμως, το παιδί μας γίνεται στριφνό και νευρικό όταν λέμε καλά λόγια ή κάνουμε ένα ωραίο δώρο σε κάποιο άλλο παιδάκι ίσως να μην είναι λόγω «κακού» χαρακτήρα, αλλά επειδή εμείς δεν χάνουμε ευκαιρία να το συγκρίνουμε με τους συνομήλικους ή τ’ αδέρφια του.

Αντιδρούν με νεύρα

Τα πολύ μικρά παιδιά δεν μπορούν πάντα να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους με αποτέλεσμα να αντιδρούν συχνά με νεύρα χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Αν το παιδί μας συνεχίσει να είναι νευρικό και αντιδραστικό μεγαλώνοντας τότε πρέπει να ψάξουμε τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς του στη δική μας. Ίσως του έχουμε μάθει ότι μόνο οι φωνές και η ανυπακοή του τραβάνε την προσοχή μας, ενώ η καλή συμπεριφορά του περνάει απαρατήρητη.

Φέρονται με αγένεια

Η ευγένεια δεν είναι κάτι που έρχεται φυσικά στα παιδιά, αλλά το μαθαίνουν καθώς μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται με τους υπάρχοντες κανόνες. Καμιά φορά, βέβαια, δεν αρκεί να τους λέμε τι να κάνουν, πρέπει να μας βλέπουν και να το κάνουμε. Με λίγα λόγια, αν το παιδί μας φέρεται με αγένεια σε συνομήλικους και μεγαλύτερους τότε μάλλον έχει κοπιάρει (σε πιο διογκωμένη εκδοχή ίσως) τη δική μας συμπεριφορά.

v