5 χρυσές συμβουλές για όσες μεγαλώνουν αγόρια από μια μαμά με 5 γιους

5 χρυσές συμβουλές για όσες μεγαλώνουν αγόρια από μια μαμά με 5 γιους

Το να έχεις αγόρια είναι αληθινή ευλογία! Κάνουν τη ζωή σου πιο περιπετειώδη και όσοι πιστεύουν ότι είναι πιο εύκολο απ' το να μεγαλώνεις κορίτσια, καλό είναι να το ξανασκεφτούν. Οι αγορομάνες έχουν τεράστια ευθύνη καθώς ανατρέφουν τους άντρες του μέλλοντος και γι' αυτό πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές. Η μητέρα αυτή που έχει 5 γιους δίνει τα... φώτα της και μοιράζεται 5 πολύτιμες συμβουλές μαζί μας.

«Είμαι μητέρα πέντε υπέροχων αγοριών ηλικίας 6, 8,  10 και 12 ετών. Η ζωή μου μαζί τους είναι χαοτική! Στο σπίτι μου κυριαρχεί η ακαταστασία και η φασαρία όμως δεν λείπουν οι αγκαλιές και η τρυφερότητα.

Δεν είχα πάντα ''χρυσούς'' κανόνες όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών. Τους απέκτησα με την πάροδο του χρόνου μέσα από δοκιμές και λάθη. 

Στο πρώτο μου παιδί νόμιζα ότι τα έκανα όλα τέλεια. Ήταν ήσυχος, κοιμόταν στην ώρα του και δεν μου έκανε νάζια στο φαγητό. Από το δεύτερο και μετά, συνειδητοποιήσα ότι η τελειότητα είναι μια ουτοπία.

Ο μεγάλος μου γιος έγινε ένα παιδί που έσπρωχνε, άρπαζε και ενίοτε - δάγκωνε! Ο δεύτερος δεν σταματούσε να κλαίει. Ο τρίτος δεν με αποχωριζόταν με τίποτα, ενώ οι δύο τελευταίοι αποδείχθηκαν αληθινά ζιζάνια. Τίποτα απ' ότι έκανα δεν φαινόταν σωστό, πόσο μάλλον τέλειο, και ξαφνικά βρέθηκα να ψάχνω τι χρειάζονται τα αγόρια μου. Τι πρέπει να κάνω για να γίνουν σωστοί άνθρωποι και άντρες στο μέλλον.

Έτσι, λοιπόν, μέσα από πολλή προσπάθεια και πολλά λάθη κατέληξα σε αυτούς τους 5 κανόνες, που εμένα προσωπικά με βοήθησαν στην ανατροφή των αγοριών μου.

Βοηθήστε τους να εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Ακόμα και στη σημερινή εποχή, τα αγόρια αναμένεται συχνά να καταπνίγουν τα δάκρυά τους και να καταπίνουν το θυμό τους, ενώ τα κορίτσια έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στα συναισθήματά τους. Όταν ο γιος σας αναστατώνεται, αφήστε τον να εκφραστεί ελεύθερα. Βοηθήστε τον να ονομάσει τα συναισθήματά του, είτε είναι πληγωμένος, είτε λυπημένος, είτε θυμωμένος - μόνο έτσι θα μάθει αργότερα να δείχνει όσα νιώθει.

Να είστε τρυφερή μαζί τους

Τα κορίτσια δεν είναι τα μόνα που χρειάζονται αγκαλιές και χάδια. Οι αγκαλιές από τη μαμά και τον μπαμπά θα βοηθήσουν το γιο σας να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά.
Καθώς τα αγόρια μεγαλώνουν, είναι πιθανό να αποφεύγουν τις αγκαλιές και τα φιλιά από τους γονείς τους. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να χρειάζονται στοργή. 

Κλειδώστε τα στερεότυπα σε ένα ντουλάπι και πετάξτε το κλειδί

Αφήστε τα αγόρια σας να είναι ο εαυτός τους ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν θέλουν να παίζουν με αυτοκινητάκια αλλά με κουκλάκια ή, αντί για σπορ, να επιλέξουν σαν χόμπι την ζωγραφική.

Μάθετέ τους από νωρίς ότι το «όχι» και το «ίσως» σημαίνουν... «όχι»

Ειδικά στους καιρούς που ζούμε, εμείς οι μαμάδες που έχουμε γιους, κουβαλάμε τεράστια ευθύνη. Πρέπει να μεγαλώσουμε άντρες που να γνωρίζουν τη σημασία της συναίνεσης, να σέβονται και να προστατεύουν το άλλο φύλο.

Δώστε ευθύνες

Μεγαλώστε σωστούς ενήλικες που δεν θα χρειάζονται κανενός τις πατερίτσες για να τα βγάλουν πέρα στη ζωή τους. Τα παιδιά σας είναι ικανά να κάνουν πολύ περισσότερα από όσα φαντάζεστε, γι' αυτό μην φοβηθείτε να δώσετε ευθύνες! Μπορεί να μην τα καταφέρνουν στην αρχή, αργότερα όμως μέσα από την αποτυχία θα μάθουν.»

v