Τα 2 πράγματα που πρέπει να ξέρει ένα μικρό παιδί αν χαθεί, σύμφωνα με μια ειδικό

Τα 2 πράγματα που πρέπει να ξέρει ένα μικρό παιδί αν χαθεί, σύμφωνα με μια ειδικό

Η Soraya Sutherlin είναι πιστοποιημένη σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας και επειγόντων περιστατικών και συχνά-πυκνά βρίσκεται στη θέση να συμβουλεύει γονείς για πιθανές κρίσεις, όπως για παράδειγμα, την περίπτωση να χαθεί το μικρό παιδί τους.

Κι αυτό γιατί δεν είναι καθόλου δύσκολο για ένα νήπιο να απομακρυνθεί από τους γονείς του και να χαθεί στο πλήθος. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα και καλό είναι να είμαστε όσο γίνεται προετοιμασμένοι. Μάλιστα, σύμφωνα με την ειδικό, δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλά, αφού αυτά που πρέπει να μάθουμε στο παιδί από πριν είναι μόνο 2 απλά αλλά πολύ σημαντικά πράγματα. Κατά τ’ άλλα, πρέπει απλώς να προσέχουμε να μη συμβεί κάτι τέτοιο στο παιδί μας.

1. Μαθαίνουμε στο παιδί ποια είναι τα αναγνωρίσιμα σημεία κοντά στο σπίτι μας

Η επίγνωση του περιβάλλοντος χώρου είναι κάτι που τα παιδιά μπορούν να μάθουν από πολύ νωρίς και μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ουσιαστικά, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι αν φροντίσουμε να γνωρίζει το παιδί όλα τα αναγνωρίσιμα σημεία κοντά στο σπίτι μας, ένα μνημείο, ένα αστυνομικό τμήμα, έναν πυροσβεστικό σταθμό, μια πλατεία κ.ο.κ. Αυτό γίνεται από το καροτσάκι ακόμη, όταν στις βόλτες μας δείχνουμε αυτά τα σημεία και τα περιγράφουμε με όλες τις εμφανείς λεπτομέρειες στο παιδί, το οποίο συνήθως ακολουθεί με το βλέμμα του και αποτυπώνει όσα χρειάζεται.

«Ένα παιδί που είναι πολύ μικρό για να γνωρίζει τη διεύθυνσή του», λέει η ειδικός, «μπορεί να πει στις αρχές ότι το σπίτι του είναι π.χ. δύο τετράγωνα μακριά από έναν πυροσβεστικό σταθμό ή μια πλατεία με ένα μεγάλο άγαλμα κλπ. Δεν είναι ακριβές, αλλά δίνει στους αστυνομικούς ένα στοιχείο για να αναζητήσουν το σπίτι του παιδιού». 

Ειδικά στις συχνές περιπτώσεις που ένα παιδί έχει χαθεί κάπου στην περιοχή του και όχι πολύ μακριά από το σπίτι του, η ικανότητα να περιγράφει τη γειτονιά του είναι ακόμα πιο σημαντική.

2. Μαθαίνουμε στο παιδί να εντοπίζει άλλους γονείς και να ζητά τη βοήθειά τους

Το άλλο σημαντικό μάθημα που πρέπει να διδάξουμε στο παιδί μας είναι να ξεχωρίζει ποιοι είναι εκείνοι που θα το βοηθήσουν γιατί ποτέ δεν ξέρεις εάν κάποιος άγνωστος θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί μια τέτοια κατάσταση.

Κάθε μικρό παιδί πρέπει να γνωρίζει ότι μόλις αντιληφθεί πως δεν είναι δίπλα στη μαμά και τον μπαμπά, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να ψάξει για μια άλλη μαμά με παιδί ή με καρότσι και να ζητήσει βοήθεια από εκείνη. 

«Πάντα συμβουλεύω τους γονείς να λένε στα παιδιά τους ότι μετά τη μαμά τους μπορούν να εμπιστεύονται τις άλλες μαμάδες», τονίζει η ειδικός, «δεν είναι απόλυτο ότι κάθε μαμά εκεί έξω είναι μια ασφαλής επιλογή, αλλά είναι η επιλογή που ελαχιστοποιεί σημαντικά τις πιθανότητες να πέσει το παιδί σε λάθος χέρια».

Πηγή: news24.com

v